Здраве и храна

Кивито – антикризисен плод

Полезните свойства на кивито

Не пропускайте нашите публикации като се

Кивито: история и ползи

В далечна Нова Зеландия хората, загубили работата си, се налагало да търсят изход от създалата се трудна ситуация.

Пристанищният чиновник Джеймс Маклоклин, опитвайки се да усвои за себе си професия на фермера, се заема с отглеждането на лимони. Но няма почти никакво търсене на този плод. Предприемчивият новозеландец обаче не позволява на кризата да го хване за гърлото, и си спомня за необикновеното растение, което отглежда съседът му Александър Елисън. 

Кивито – антикризисен плод
Кивито – антикризисен плод

В действителност появата на вкусното и полезно киви дължим именно на Александър Елисън, който успява да култивира див китайски касис и да получи нов плод.

По-късно учените оценяват полезните свойства, криещи се под мъхестата ципа, и кивито става популярна култура сред фермерите в Нова Зеландия.

Китайският касис станал символ на страната и получава ново име – киви, в чест на птицата, обитаваща изключително по тези места.

Кивито толкова органично се вписва в природата на Нова Зеландия, че мнозина намират сходство във външния вид на плода и спящата птица киви, скрила крачетата и опашката си.

Вкусният витамин

Кивито може да се нарече антикризисен плод не само благодарение на появата си на бял свят.

Какво най-много не ни достига в кризисни ситуации? Жизнена сила и издръжливост. Именно с такива качества може да ни снабди сочното киви.

Витамин С, надеждно скрит под мъхестата ципа, ще ни даде необходимата енергия дори през зимата и ранната пролет, когато другите плодове вече са загубили витаминните си запаси. Ако искате да бъдете работоспособни и да преодолявате стреса, само по едно киви на ден ще ви окаже неоценима услуга.

Кивито може да помогне при:

повишено кръвно налягане заради съдържанието си на голямо количество калий;

– при проблеми със стомашно-чревния тракт след обилна трапеза;

– на страдащите от сърдечно-съдови заболявания – намалява риска от образуване на тромби;

– за добра фигура, тъй като съдържа ензими, способстващи за изгаряне на мазнините, много фибри и малко захари;

– на желаещите да имат мека кожа, тъй като притежава тонизиращи, опъващи и подмладяващи свойства.

Киви
Киви

Как да изберем кивито

Купувайки си киви, обезателно опитайте пухкавия плод. Той трябва да бъде не прекалено твърд, но не и прекалено мек. Мирисът на банан и дива ягода ще ви подскаже на кой плод да се спрете.

Най-добре е да хапнете киви 1/2 час преди закуска, обяд или вечеря, като обелите напълно плода. Ако не страдате от стомашни заболявания с повишена киселинност, можете да си направите разтоварващ киви ден. Това е не само полезно, но и вкусно, а и не е скъпо.

Кивито може да се използва в различни плодови салати и коктейли. Притежава способността да разгражда белтъчините, което прави месните блюда с екзотичния плод особено нежни.

Кивито е прекрасно украшение за сладкарски изделия и десерти. Само че няма да можете да си направите желе от киви заради ферментите, съдържащи се в плода.

Птицата киви не умее да лети. Затова плодът киви, обогатявайки ни с витамини, ще ни помогне да се издигнем над всички проблеми и с оптимизъм да погледнем бъдещето, независимо от кризите и несгодите.

Вижте още и ⤵️
Кивито топи мазнините
Есенни плодове за здраве и красота
С какво да мием плодовете и зеленчуците преди консумация?
Яжте 800 гр плодове всеки ден
Изтрийте луничките с плодове и зеленчуци

Тагове

Свързани статии

Close