Здраве и красота

Как да избера слънцезащитен крем?

Слънчезащитен крем според типа кожа

Не пропускайте нашите публикации като се

Слънцезащитните средства защитават нашата кожа от въздействието на вредните слънчеви лъчи. Но не само факторът SPF определя нивото на защита, но и допълнителните съставки.

На какво трябва да обърнете внимание, когато четете състава на слънцезащитния крем?

Според последни изследвания с голяма популярност се ползват продуктите, които съдържат естествени съставки.

Според медиците тези компоненти са не само полезни за кожата, но и отразяват вредните ултравиолетови лъчи на огледалото.

Как правилно да избера слънцезащитен крем?
Как правилно да избера слънцезащитен крем?

Добре е, ако вашият крем против слънце съдържа:

  • екстракт от еделвайс (антиоксидант, защитава от радиация);
  • зелен чай (предотвратява развитието на рак на кожата, защитава от вредните слънчеви лъчи);
  • хибискус (стимулира изработването на меланин, защитава от вредните слънчеви лъчи);
  • алое (защитава от вредните слънчеви лъчи);

❗️Не бива да се забравя и че пълноценна защита може да осигури само правилно подбраният в съответствие с вашия тип кожа крем. 

Как да определя типа на моята кожа?

Ако вашата кожа е много светла, това означава, че има кратко време за самозщита, тоест времето, което може да прекарате на слънце без защита е ограничено.

Поради тази причина, хората със светла кожа се нуждаят от по-висок фактор на слънчезащитен крем (SPF). Но независимо колко тъмна или светла е кожата, правилото за нанасяне на слънчезащитен крем важи с пълна сила. 

Въпреки че хората с по-тъмна кожа имат по-дълго време за самозащита и рядко имат слънчево изгаряне, е необходимо да използват слънчезащитни кремове, за да предпазят кожните си клетки.

Спрей, мляко, флуид, балсам, олио, крем или гел да избера?

Формата на слънчезащитното средство, което изберете зависи най-вече от типа на Вашата кожа и какво предпочитате за приложение.

За по-мазна кожа флуид и гел са изключително подходящи за разлика от тези, които са по-омазняващи, като олио и крем. Същото важи и за хора, които са склонни към образуване на акне.

Vichy - слънчезащитни продукти
Vichy – слънчезащитни продукти

ТУК може да видите слънчезащитните продуктите на Vichy.

Ако Вашата кожа е суха слънчезащитното мялко е най-подходящо.

Ефектът на продуктите е независим от форманта на приложение. Решаващия фактор зависи от слънчезащитния фактор на продукта.

Препоръка: Преди да нанесете слънчезащитен крем, използвайте дневен крем, за да може защитния филм на слънцезащитния продукт да не се разруши или да намалее с последващото нанасяне на продукт за дневна грижа.

Как да защитя татуиворката си?

Необходимо е да защитите татуировките си добре от ултравиолетовите лъчи през летните дни, защото UV лъчите могат да избледнеят татуировката.

Слънчезащитните продукти трябва да са с висок фактор, минимум 30 – ако използвате 50 е още по-добре. Хубаво е и редовно и повторно да се нанася слънчезащитен продукт.

Плътен слой се нанася върху татуировката, най-добре е да е крем или мляко.

Как да защитя татуиворката си от слънцето?
Как да защитя татуиворката си от слънцето?

Ако татуировката Ви е прясно направена и Вашата кожа не е заздравяла, не се препоръчва да се излагате на слънце.

Слънчезащитни продукти е необходимо да се прилагата единствено на добре заздравени татуировки, в противен слъчай има опасност от инфекции.

Как да нанасям водоустойчиви продукти?

В случай, че сте си купили водоустойчив продукт е неохбходимо да нанасяте повторно дори и след къпане. Това, което имат предвид под водоустойчив продукт е, че той съдържа защита и след 40 минути къпане във водата.

Ако използвате кърпа, за да се подсушите, в тъканта на кърпата остава голяма част от слънчезащитния крем, което означава, че след къпане е препоръчително да се намажете отново.

Друго много важно нещо, което трябва да знаете е, че водата не ни предпазва от слънцето. Под водата UV лъчите достигат до кожата и затова трябва да си намажете цялото тяло а не само лицето.

Друга истина, която ще ви разкрием е, че облаците пропускат 80% от ултравиолетовите лъчи. Дори да сте на сянка можете да изгорите, затова уверете се, че вашата кожа е защитена по всяко време през деня с правилния слънчезащитен крем.

Автор: Виктория Добрев

Не пропускайте да видите и ⤵️
Природни съставки пазят лицето от слънцето
8 вкусни начина да подхраните лицето си през лятото
Топ съвети за грижи за косата и на плажа
Слънчевата алергия е опасна за хора с болни бъбреци
Как да се предпазим от летните жеги?

Тагове

Свързани статии

Close