Здраве и красота

Природни съставки пазят лицето от слънцето

Домашни кремове, лосиони и маски възстановяват кожата

Не пропускайте нашите публикации като се

Няма значение дали сте на плажа, в офиса или на разходка, през лятото кожата ви има нужда от постоянна защита. За обичайните дни крем с защитен фактор 15-20 е достатъчен, но по време на почивката, когато сте повече навън, филтърът трябва да е поне 30 – 40.

Към подходящата козметика добавете домашни маски, които имат както защитно действие, така и възстановяващо.

Изпитано средство, което значително блокира въздействието на слънчевите лъчи, е лосионът от лайка. Залейте 3 с л от билката с 100 мл водка. Дръжте в тъмен и добре затворен съд на прохладно място 2 седмици. След това прецедете и използвайте или за непосредствено нанасяне, или си направете кубчета лед за обтриване на лицето. Правете процедурата сутрин, поне 1 час преди да излезете на слънце. След това задължително сложете хидратиращ крем, защото спиртът изсушава кожата.

Глухарчето не само подхранва и хидратира, но и възстановява увредените клетки. Нарежете ситно връзка пресен магданоз. Добавете 1 жълтък и разбъркайте. Сипете 1 с л сок от листа на глухарче. Нанасяйте тънък слой на лицето сутрин. След 15 – 20 мин измийте със студена вода. Няма нужда да слагате крем.

Природни съставки пазят лицето от слънцето
Природни съставки пазят лицето от слънцето

Поотделно краставица и сметана се използват в много домашни маски. През лятото ги комбинирайте. Смесете равни части от пасирания зеленчук и сметаната. Количеството трябва да е за една доза, не може да съхранявате сместа. Намажете добре почистеното лице и след 20 мин измийте с хладка вода. След това обтрийте с лосион според типа на кожата си, за да отсраните излишната мазнина от маската.

Много добре защитава и възстановява кожата смес от ягода и лимонов сок. По-подходяща е за мазна, защото регулира работата на мастните жлези и свива порите. Може да добавите малко настърган суров картоф. Нанесете на почистеното лице за 15 – 20 мин. Измийте със студена вода. 

Сокът от каланхое има лечебни свойства. Овлажнява много добре, подхранва и защитава от слънце. През лятот е добре да използвате кремове, които го имат в състава си. Със сок от растението ще засилите имунните сили на епидермиса. Направете си кубчета лед от него и натривайте лицето сутрин и вечер.

Универсалният слънцезащитен крем, който можете да си приготвите сами, е подходящ за всеки тип кожа, включително за чувствителната.

В емайлирана купичка налейте 100 мл зехтин и го загрейте на слаб огън. Внимавайте да не прегори. Добавете 30 гр пчелен восък, нарязан на парченца. Бъркайте непрекъснато, за да се разтопи и да се смеси равномерно с маслото. Сложете постепенно 1 с л цинков диоксид ( от аптеката ) . Прахът не е токсичен, но все пак сложете маска и ръкавици. Продължете да бъркате, важно е да не падне на дъното. Охладете сместа,  прелейте в стъклено или керамично бурканче и затворете плътно. Слагайте крема сутрин.

Ако държите да ползвате само натурални съставки, направете защитен крем от ароматни масла. Към 10 гр кокосово масло добавете 25 гр какаово, 60 гр масло от ши и 5 гр пчелен восък – всичко в твърд вид. Загрейте на видна баня, като бъркате непрекъснато. Охладете до 40 градуса и долейте 15 – 20 капки ефирно масло от моркови. Съхранявайте в стъклено бурканче в хладилника. Там ще се втвърди, но на стайна температура бързо ще се размекне. Може да ползвате защитния крем до 3 месеца.

Вижте още и ⤵️
Домашни маски против бръчки
5 сурер бюти рецепти с банан
Бадемов пилинг чисти и подмладява
Слънчевата алергия е опасна за хора с болни бъбреци

Тагове

Свързани статии

Close