Здраве и храна

Какво се случва с тялото ни когато гладуваме

Какво причинява гладуването на тялото ни

Не пропускайте нашите публикации като се

Доста често хората гладуват с цел регулиране на телесното тегло, но какво става с тялото ни когато гладуваме?

Има хора гладуват един път седмично, няколко дни в месеца, следвайки лунната диета, други предприемат по-дълъг период на прочистване на организма.

Храненето по време на гладуване може да се изразява в прием на различни течности и храни като: чай, вода, както и консумацията на плодове, зеленчуци и ядки.

Има много и различни варианти за прочистване на организма, които е добре винаги да бъдат съгласувани със специалист по хранене и съобразени със здравословното състояние. Какво се случва в тялото ни, когато решим да гладуваме?

Какво се случва с тялото ни когато гладуваме
Какво се случва с тялото ни когато гладуваме

Кетоза

След 5-6 часа, в зависимост от нивата на кръвната захар, ще достигнете етапа на кетоза – метаболитно състояние, през което енергийните ви нива се поддържат от кетони в кръвта ви. Това е процес на разлагане на мазнините, тъй като разградените мазнини водят до кетони.

Това е моментът, в който започва истинското гладуване, състоянието, което целят тези от вас, които искат да отслабнат.

Това състояние може да бъде постигнато и следвайки кетогенна диета, която се основава на диета с високо съдържание на мазнини и ниско съдържание на въглехидрати.

Храносмилателната система си почива

Тъй като приемът на храна е намален по време на гладолечението, храносмилателната система може да си почине.

Емоционална детоксикация

След първите 6 часа на гладуването е напълно нормално да усетите силен глад. Това от своя страна може да предизвика някои отрицателни емоции като гняв, чувство на неудовлетвореност, тъга. От решаващо значение е да се справите с тези емоции и да си припомните целта на хранителния режим, който спазвате.

Фокусирайте се върху дейност, която не изисква много физически усилия, която ще ви помогне да преминете през тези емоции по-лесно.

Прочистване на холестерола и пикочната киселина

По време на процеса на кетоза, ще се случат няколко важни неща. Тялото ви ще освободи холестерола и пикочната киселина в кръвта, което е част от процеса на детоксикация в организма.

По време на този етап може да се появи главоболие, замайване, умора, кожни обриви, мускулни болки и болки в ставите в редки случаи. В края на този етап болката ще намалее и кръвното налягане ще спадне. Процесът на калциране, холестеролът, ще бъдат намалени.

Спад в нивата на кръвната захар

В първите часове на гладолечението спадовете в нивата на кръвната захар са нормални за повечето хора. Тялото ви преминава през редовния процес на разграждане на гликоген и съхраняване на глюкозата като гориво за енергия. Обикновено около 25% от нея отива право в мозъка ви, докато останалата поддържа червените кръвни клетки и мускулите.

В заключение, вижте няколко ползи за здравето от гладуването:

  • Това е добър начин да нормализирате инсулиновата чувствителност и в резултат да предотвратите развитието на диабет тип 2.
  • Нормализират се нивата на хормона на глада грелин и спомага да „дисциплинираме глада си“.
  • Понижава нивата на триглицеридите, намалява риска от сърдечни заболявания.
  • Забавя се процесът на стареене.
  • Кожата подобрява вида си.
  • Може да помогне за нормализиране на храносмилателната система.

Вижте и:
Преяждането убива повече от глада
Диета с овесена каша
Американска диета

 

Тагове

Свързани статии

Close