Здраве и храна

Дисбалансът трупа килограми

За здравословния начин на живот и храненето

Не пропускайте нашите публикации като се

Напоследък темата за здравословния начин на живот и разумния подход към храненето ни преследва едва ли не всеки ден. С ентусиазъм пристъпваме към експерименти  над собственото си тяло, но малцина се замислят как всъщност организма качва килограми. Ето по какъв принцип се трупат мазнините и как да го предотвратим.

Дисбалансът трупа килограми
Дисбалансът трупа килограми

По лесно е да се предотврати, отколкото да се изгори

Не са много хората, които по рождение са с наднормено тегло. И ако няма здравословни проблеми, причината за ненавистните килограми е банално прекаляване с калориите. Тези, които се надяват на желязната си воля, трябва да разберат, че това е самоизмама. Седмичното преяждане вечер се отлага в запаси, а следващите три дни гладуване или суров детокс не могат да анулират последствията.

Тази “люлка “ не позволява постигането на здравословен резултат. И дори ако приятелката ви успешно практикува екстремни диети и при това си остава стройна, с голяма вероятност тя страда от разстройство на хранителното поведение – РХП.

Работата е там, че организмът изпитва стрес, подготвя се за глада или ограниченията и с още първото хранене се запасява с калории “за черни дни“. Изводът е, че притежателките на изваяни фигури трябва само нормално и балансирано да се хранят, да не преяждат и да следят за баланса на калориите. Да се запази теглото, е много по-лесно, отколкото след това да се избавите от натрупаните килограми. Редовните трапези, при които се губи чувството за мярка, се отлагат във вид на подкожни мазнини и от тях е много сложно да се избавите.

Основата е дефицитът на калории

Колкото и грубо да звучи, не съществува вълшебно хапче, което да изгаря мазнините. В основата на всички методики за отслабване е залегнал дефицитът на калории. Приблизително същият извод прави д-р Джордж Блекбърн от Харвардския медицински колеж, когато обяснява, че всички диети така или иначе ограничават калориите. И човекът отслабва поради това, че организмът черпи от своите запаси.

Едно преяждане не води до затлъстяване

Добрите новини са, че едно плътно похапване няма да стане причина за няколко излишни килограма. До увеличаване на теглото води системното преяждане. Ако сте забелязали, че за 2 години сте качили 5 килограма, това означава само, че калоричността на менюто ви често превишава нормата (а тя е индивидуална за всеки човек ).

Как се трупат мазнини

Наддаването на тегло представлява дисбаланс между калориите, които употребяваме, и калориите, които изгаряме. Ако този дисбаланс се запази в течение на определен период, “напълняваме“, смята австралийският диетолог Джема О,Ханлън. Принципът на натрупване на мазнини е прост и ясен. Като знаете това, можете да избягвате излишните килограми. Отбелязваме, че това не важи за хора, които имат проблеми със здравето. В такъв случай трябва да се уточни диагнозата и да се спазва определен план за лечение.

Вижте още и ⤵️
Стягаме корема и дупето с гигантска топка
Цитрусите топят мазнините отвън и отвътре
Ефективността на диетите зависи от възрастта

Тагове

Свързани статии

Close