ЗдравеЗдраве и храна

Яжте шоколад по време на грип

Как шоколада помага при грип?

Не пропускайте нашите публикации като се

Яжте шоколад по време на грипУчените са категорични, че наистина има връзка между храната, която поемаме, докато сме болни, и времето за възстановяване. Днес дори те са склонни да признаят, че ежедневното ни меню трябва да се определя в зависимост от вируса, който сме пипнали.

Има едно научно изследване върху лабораторни мишки, според което поемането на определени храни (особено при вирусна инфекция) може да спомогне за по-бързото оздравяване. От друга страна обаче, ако организмът се бори с бактериална инфекция, като хранително отравяне например, яденето може сериозно да влоши положението.

Човешкото тяло се сблъсква основно с два вида инфекциибактериални и вирусни. Първите отключват бронхити и пневмонии, докато вторите се свързват предимно с грипа и стомашното разстройство. За щастие, повечето бактериални инфекции се поддават на третиране с антибиотици за ограничаване на колониите им, докато вирусните – разчитат на собствените съпротивителни сили на тялото.

Яжте шоколад по време на грип
Яжте шоколад по време на грип

Или иначе казано, вирусните инфекции не се размножават самостоятелно, както се случва с бактериите. Вместо това, те завземат клетките и ги принуждават да произвеждат още копия на вируса. И така се разпространяват из цялото тяло. Тези инфекции не реагират на антибиотично третиране. Някои антивирусни средства могат да забавят и дори да предотвратят разпространението им към незасегнатите клетки.

Когато пипнем бактериална или вирусна инфекция, имунната ни система моментално сработва, уточняват лекарите. И допълват, че в повечето случаи тя върши чудесна работа и успява да унищожи “натрапниците”. Какво обаче да направи човек, ако съпротивителните сили на организма му не успеят да се справят с тях и вирусите го приковат към леглото за 2 – 3 дни.

Неписано правило е, че при инфекция човек може да загуби апетита си. Лекарите твърдят, че той се възвръща по-бързо при вирусни инфекции, отколкото при бактериални, които отнемат и по-дълго време за лечение.

Като се има предвид всичко това, учените решили да разберат как храненето по време на двата типа инфекции може да подобри възстановяването. Затова те инжектирали лабораторни мишки с бактерии и вируси, които целят да предизвикат същото възпаление и имунен отговор, като при истинско заразяване. След което при част от гризачите блокирали захарните молекули, а при други –  внасяли допълнително глюкоза. Както се очаквало, и при двата вида инфекции мишките първоначално губели апетита си, но тези с вирусната инфекция го възвръщали по-бързо.     

На база това учените предполагат, че глюкозата предпазва мозъка и другите системи по време на вирусна инфекция. От друга страна обаче, насилствено хранените със захар мишки, които имали бактериална инфекция, умирали вследствие на мозъчно увреждане.

Шоколад
Шоколад

Яжте шоколад по време на грипСпоред учените гладуващият метаболизъм кара черния дроб да произвежда кетони – молекули, които тялото отделя при разграждането на резервните мазнини, за да си осигури нужната енергия. Това е важно, тъй като бактериалните инфекции произвеждат свободни радикали – силно реактивни елементи, които могат да увредят клетките. Попаднали в мозъка, тези свободни радикали водят до увреждания. Освен това глюкозата е основен източник на енергия за повечето бактерии.

С други думи, мишките не са искали да ядат, когато са се борили с бактериалната инфекция, тъй като това може да засили отделянето на свободни радикали. Вместо това, техните тела са искали да използват резервите от мазнини, които позволявали на невроните да работят, без да предизвикат допълнителни увреждания.

Противоположно на това – похапването на шоколад по време на вирусна инфекция помага на организма да се възстанови по-бързо, защото този тип инфекция не се характеризира с отделянето на свободни радикали. Ето защо заключението на учените е, че когато се бори с инфекция тялото само показва какво е най-добро за него, т е човек трябва да се вслуша в него, а не да го тъпче с различни храни и лекарства.

Вижте още и ⤵️
Колко полезен или вреден е шоколада?
Диета за подсилване на имунитета
Вирусни инфекции водят до загуба на слух
Тъмният шоколад възбужда по-силно от целувките 

Тагове

Свързани статии

Close