Здраве и храна

7 сигурни ползи за здравето от консумацията на пъпеш

Пъпешът подмладява и нормализира холестерола

Не пропускайте нашите публикации като се

Зрелият пъпеш е изключително полезен и съдържа бързи въглехидратиглюкоза, фруктоза и захароза.

Месестата част е богата на витамини от групата В, витамин С, калий, магнезий, желязо, калций, селен и други вещества, които действат благоприятно на хемопоетичните органи, сърдечно-съдовата система, жлезите в вътрешна секреция. Пъпешът храни тимуса и щитовидната жлеза, а тяхното добро функциониране поддържа имунната система в изправност.

Нишестето и пектинът на пъпеша не се усвояват в храносмилателната система. Те имат свойството да поемат вредните вещества в червата и ги извеждат от организма. Пъпешът подобрява перисталтиката на червата и отделителните свойства на органите на храносмилателната система.

7 сигурни ползи за здравето от консумацията на пъпеш
7 сигурни ползи за здравето от консумацията на пъпеш

Особено полезен е с високото си съдържание на фолиева киселина, която стимулира образуването на кръвни клетки от костния мозък и подпомага секрецията на солна киселина в стомаха. 150 гр пъпеш задоволяват нуждите на организма от фолиева киселина за деня, което го прави абсолютно подходящ плод за жени, планиращи бременност, бременни, деца и лица с хронични заболявания. 

Същият грамаж насища организма с калий, магнезий и един изключително рядък минерал – германий, които са необходими за сърцето и бъбреците. Съдържанието на калий и магнезий в пъпеша е много повече отколкото в краставицата, крушата или зелето. Тези микроелементи имат понижаващ кръвното налягане и нивото на холестерола ефект. А германият е микроелемент, отговорен за поддържането на младостта на клетките. 

Количеството фруктоза в зрелият пъпеш преобладава в сравнение с другите два вида захари. Фруктозата е по-сладка от обикновената захар, но за разлика от нея не води до напрягане на инсулиновия апарат на задстомашната жлеза, което е от важно значение за болните от диабет. Фруктозата е смята за най-добрата, натурална форма на захар за възрастните хора и е подходяща при нарушение на обмяната на мазнините и холестерола, на функциите на червата и при атеросклероза.

В пъпеша има достатъчно количество глюкоза, което да поддържа нивото на глюкоза в кръвта в норма и подпомага образуването на необходимите запаси на гликоген в черния дроб, отговорен за храненето на мускулните тъкани, така необходими за сърдечните мускулни тъкани. 

Колкото и да е странно, въпреки съдържанието на захари, пъпешът е абсолютно подходящ плод при отслабване, което се дължи на високото съдържание на течности в него – 67 % и сравнително ниската му калоричност 42 ккал на 100 гр. Няколко парченца от плода засищат и същевременно извеждат токсични вещества от организма. Пъпешът е подходящ плод за разтоварващи дни, тъй като зарежда организма с ценни въглехидрати – монозахариди, без да му предоставя нишесте.

Препоръчително е през лятото да си направите разтоварващи дни, като няколко парченца от плода ще подобрят функциите на бъбреците, ще “оберат” вредните вещества от стомашно-чревния тракт, ще подкрепят функциите на черния дроб, ще прочистят кръвта, капилярите и кръвоносните съдове, ще изведат от органите и тъканите излишното количество течности и по този начин ще спрат оттичане в тялото и крайниците. 

Ползите на пъпешът
Ползите на пъпешът

Пъпешът има мочегонно действие, без да дразни бъбреците и пикочните пътища, което го прави подходящ при заболявания на органите на отделителната система.

Съдържа алкални вещества, които помагат за разтварянето на камъните в бъбреците. За постигането на този ефект е достатъчно да хапвате по 2 средно големи парчета пъпеш,  за предпочитане между храненията. При стенокардия, уратна диатеза, артрит, при заболяване на бъбреците и жлъчните пътища, е полезно да правите разтоварваща диета с пъпеш 2 дни в седмицата. Необходимото количество пъпеш за ден е от 1/2 до 2 килограма, като порционът на ядене е 300 гр. 

Ако страдате от остеохондроза на гръбначния стълб, след няколко дни пъпешовата диета ще се отрази положително на подвижността на гръбнака и значително ще намали болките. Само 500 гр пъпеш на ден са достатъчни, за да нормализират функциите на червата и да се избавите от неприятната констипация. Хапването на 2 – 3 резена пъпеш сутрин и вечер всеки ден за седмица ще намали болките в ставите.

Пъпешът помага и при аденом на простата, намалява болката и подобрява тонуса. 

При главоболие се препоръчва 200 гр пъпеш, като парченцата се задържат в устата и се дъвчат много бавно.

Не изхвърляйте кората на пъпеш, защото и тя е лечебна. Тя има благотворно въздействие, наложена върху изгоряло, върху малки рани и синини. При изгоряло се препоръчва още налагане на замръзнал сок от пъпеш. 

Ваната с пъпеш намалява силно изразени алергични състояния. Водната терапия се прави, като във вода с температура 36-37 градуса се сипва чаша сок от пъпеш или се поставят парченца или кори от него. Седем процедури са достатъчни.

Вижте още и ⤵️
Диня и пъпеш за красота и здраве
Как да изберем диня и пъпеш
Повече за пъпеша
Витамините от които нашето тяло се нуждае

 

Тагове

Свързани статии

Close