Здраве и храна

Яйцата са по-полезни от ябълките?

Яйцата са много полезни за нашето здраве

Не пропускайте нашите публикации като се

Учените вече са категорични, че омлетът е сред най-полезните за здравето ни храни. Рохки, твърдо сварени, на очи или по панагюрски – яйцата задължително трябва да бъдат част от дневния ни хранителен режим, смятат специалисти. Според нови изследвания препоръката да не се консумират повече от 2 яйца дневно е напълно погрешна. “Наситените мазнини нанасят много по-голяма вреда за здравето, отколкото яйцата, които са важен елемент от здравословното и балансирано хранене “, категорични са медиците.

Яйцата са по-полезни от ябълките?
Яйцата са по-полезни от ябълките?

Освен това омлетът е великолепен източник на микроелементи и висококачествени белтъчини, като в същото време в него има много малко калории. Рохко сварените яйца са особено полезни за децата и за възрастните хора. Консумирането им намалява риска от развитието на рак на гърдата. Съчетанието на витамин D и фосфор пък допринасят за здравината на костите и зъбите, а лутеинът, съдържащ се в жълтъка, подобрява зрението, обясняват специалистите.

Суровите яйца не са особено полезни за организма, защото така се усвояват по-трудно. Твърдо сварените яйца не са за препоръчване, смятат диетолози. Така популярната през последните години яйчена диета е сред най-харесваните сред жените.Тя е не само много евтина и лесна за изпълнение, но е и доста ефективна.

Лекарите препоръчват на представителките на нежния пол да обърнат внимание на наличието на яйца в дневното си меню. Според последните изследвания птичият продукт е изключително нискокалоричен и безвреден и позволява значително да се намали теглото. Освен това храната за кокошки, които се отглеждат в големите ферми, е много по-различна от тази, която са им давали през миналия век.

Благодарение на различните селскостопански смески качеството на яйцата днес е много по-различно, а омлетът е доста, по-хранителен и здравословен от този, който баба е забърквала преди 30 години. Днес яйцата съдържат около 20% по-малко мазнини, 13 % по-малко калории и 10 на сто по-малко холестерол. Не е за подценяване и фактът, че съвременните яйца съдържат и 7 пъти повече витамин D. Микроелементът е полезен за костите, тъй като има роля за усвояването на калций и предотвратяването на заболявания като остеопороза и рахит.

Изследване на учените доказва, че яйцата помагат за поддържането на добро кръвно налягане и предпазва сърцето от болести. Особено полезен за здравето е жълтъкът. Той съдържа 2 важни аминокиселини – триптофан и тирозин. Учените даже са изчислили, че два сурови жълтъка съдържат почти два пъти повече антиоксиданти, отколкото една ябълка.

Вижте още и ⤵️
10 храни изграждат мускулите
Как да контролираме апетита си
Какво се случва с тялото ни когато гладуваме
15 сигнала че организмът моли за помощ

Тагове

Свързани статии

Close