Здраве и хранаЛечебни храни

7 ползи от чесъна

Лечебните свойства на чесъна

Не пропускайте нашите публикации като се

Миризливият зеленчук лекува всичко – от настинка до еректилна дисфункция

Всички народи използват чесън в своята кухня, защото е всеизвестен факт, че има уникални качества и лечебни сили. Независимо, че има неприятен аромат, той притежава антибактериални, антибиотични, противовъзпалителни и противогъбични свойства. Една цяла скилидка чесън може да запази свежия си вид за около месец, ако се съхранява правилно, за предпочитане далеч от слънчева светлина в непокрит съд.

7 ползи от чесъна
7 ползи от чесъна

Ползите от неговата употреба са много. Ето някои от тях:

При бременност

Смята се, че чесънът може да помогне на детето още в утробата на майката. Ако бременната хапва по една скилидка два пъти седмично, бебето увеличава по-бързо теглото си.

Укрепване на имунитета

Чесънът е добър и с борбата с кашлицата, бронхите, белодробната хиперемия и т н. Особено полезно е да се консумира през зимните и пролетните месеци, когато около нас циркулират твърде много вируси. При първи симптоми на настинка е нужно да се изяде една скилидка чесън, потопен в пчелен мед.

За щитовидната жлеза

В чесъна има много йод, което го прави ефективен при заболяване на щитовидната жлеза. Ето защо много често ендокринолозите препоръчват на хората с понижена функция на тази жлеза да изяждат по една скилидка вечер.

Пълен е с витамин С 

Както е известно, чесънът се използва при лечение на скорбут. Може би, защото в него има високи количества витамин С. Той е полезен и при много други заболявания, затова се препоръчва да се изяжда по една скилидка 2-3 пъти седмично.

Подобрява сексуалността

В хранителния режим е нужно да се включи консумация на повече чесън, ако мъжът страда от еректилна дисфункция. Веществата, съдържащи се в миризливия зеленчук, почистват кръвоносните съдове и подобряват кръвообръщението. Това подобрява качеството на сексуалния акт.

Защитава сърцето

Чесънът е полезен също и при редица сърдечно-съдови заболявания. Както вече стана ясно, той се счита за най-големия враг на лошия холестерол. Освен това помага и за почистване на плаките, които са се натрупали по стените на кръвоносните съдове. Редица проучвания показват, че яденето на чесън съществено подобрява здравето на кръвоносната система.

Пази от инфекции

Чесънът е незаменим и при гъбични и бактериални инфекции. Ако чесънът се стрие, образува веществото алицин, което действа като естествен антибиотик. Нанесен по тялото, алицинът се преобразува в сероводород. А това вещество има способността да влиза в контакт с опасни и токсични вещества и да ги заличава от организма. С това се обяснява и детоксикиращият му ефект.

Лекува акнето

Някои хора твърдят, че ако пъпките от акне бъдат натъркани с чесън, те ще изчезнат бързо. Природните антиоксиданти в този зеленчук изчистват кожата и се справят с неприятните дефекти по лицето, които остават след акнето.

Тагове

Свързани статии

Close