Здраве

Храни, с които да подсилим имунитета си от неканени гости

Храни и витамини за силен имунитет в сезона на грипа и настинките

Не пропускайте нашите публикации като се

Храни с които да подсилим имунитета си

Дойдоха първите по-хладни дни и освен ваксините, на които все още някои не вярват като защита на здравето ни, можем да засилим имунната си система, като включим в менюто си храни, в които има много витамин С, цинк и желязо.

Витамин С е от съществено значение за увеличаването на съпротивителните сили на организма. Отсъствието му или недостатъчното му присъствие е храните помага на вирусните инфекции. Има го в цитрусовите плодове, кивито, леко лютивия червен пипер, както и в почти всички пресни плодове и зеленчуци.

Витамин С
Витамин С

Какво количество витамин С трябва да се приема?

По този въпрос лекарите спорят. Но все пак обичайната препоръчителна доза е между 500 и 1000 милиграма. Появата на диария предупреждава, че дозата е в повече и трябва да се ограничи количеството.

Обаче когато човек почувства, че започва да се разболява, трябва незабавно да започне да взема по 500 милиграма витамин С на ден.

Защо цинк?

Той е важен антиоксидант. Липсата му понижава съпротивителните сили на организма.

Цинк
Цинк

Човек бързо приема циркулиращите вируси във въздуха и се разболява. Цинкът може успешно да се пребори с една обикновена настинка. Той има силен антивирусен ефект.

Препоръчителният дневен прием варира между 8 и 12 милиграма за жените и между 11 и 15 милиграма за мъжете. По-големи количества са опасни за живота на човек.

Най-голямо количество цинк има в стридите, раците, свинския черен дроб, тиквени семки, черен шоколад , фъстъците и други продукти.

Желязо

Желязо
Желязо

Твърде често простудите се свързват с недостиг на желязо в организма. Обикновено при подобна ситуация клетките започват да страдат от недостиг на кислород. А това забавя обмяната на веществата.

Неговата липса се проявява като честа умора, бледа кожа и податливост към чести инфекции. При тези симптоми хората трябва спешно да включат в менюто си повече риба, яйца, червено месо, бирена мая и т. н.

Вземането на прополис през есента, освен че зарежда тялото с желязо има и тонизиращо и регенериращо действие върху клетките на тялото.

И още нещо. Намалете захарта, защото въглехидратите правят белите кръвни телца много по-лениви, а това не е добре за имунната система, която трябва да реагира бързо при вирусна инфекция.

Да не говорим, че въглехидратите увеличават теглото ни, а лекарите напоследък твърдят, че грипът обича по-пълните хора. И съветват, когато на човек му се прияде нещо сладко, да изберат плодовете пред парчето торта и други сладки изкушения, които се намират в изобилие по щандовете на големите вериги магазини.

Вижте още и ⤵️
Диета за подсилване на имунитета
Пчелният прашец подсилва имунитета и гони умората
Ударно подсилване на имунитета

Тагове

Свързани статии

Close