Здраве и красота

Топ 7 на витамините за младост

Как витамините помагат на кожата да остане млада?

Не пропускайте нашите публикации като се

Не можем да спрем необратимия ход на времето. Но можем да намалим скоростта, с която се приближаваме към старостта. Витамините са безценен помощник, стига да ги избираме правилно. Седем от тях са най-важи за красотата, особено през пролетта.

Витамин А

Експеримент на учени от университета в Мичиган, който доказва подмладяващо действие на вит. А.

В продължение на 24 седмици 36 доброволци на преклонна възраст използвали крем с ретинол по вътрешната страна на дланите си (там кожата е най-малко подложена на действието на слънцето). Анализ доказал, че под действието на това вещество нараснало производството на глюкозаминогликана и на проколагена. А тези вещества подобряват външния вид на кожата, запазват водата в нея, участват в строежа на клетките.

Източник на младост: 

Все по-често учените говорят за недостига на витамини и намаляващото им съдържание в храните. Козметика с ретинол трябва да се използва вечер, защото слънчевата светлина блокира много форми на витамин А.

Топ 7 на витамините за млдост
Топ 7 на витамините за млдост

Витамин Е

Според изследване на Mayo Clinic слънцезащитните кремове с витамин Е могат да предотвратят стареенето на кожата в резултат на действието на ултравиолетовите лъчи (слънчев дерматит).

Според автора на изследването д-р Адел Грин, при използвалите такива средства с 24% по-рядко се наблюдават признаци на повишено стареене на кожата.

Когато слънцезащитните филтри покриват кожата, като щит отразяват атаките на слънцето, а нанесеният под тях анти ейдж крем работи в дълбочина, поглъщайки свободните радикали, казва ученият. И предупреждава, че това са различни процеси. Следователно и двата крема са необходими. 

Източник на младост: 

Жените имат нужда от около 8 мг вит Е на ден. При интензивно физическо натоварване потребността се увеличава. Трябва да се има в предвид и че голяма част от вит Е се изхвърля от организма неусвоен.

Витамин С

Учени от института по молекулярна биология в Португалия открили нови защитни средства на вит С.

Една от формите му – аскорбинова киселина -2 – фосфат, подпомага бързото заздравяване на рани и защитава ДНК на клетките от увреждане. Специалистите анализирали ефекта на продължителното му действие на вит С върху фибробластите на кожата и разбрали, че той активира гените, които отговарят за регенерацията им.

Витамин С
Витамин С

Източник на младост:

В института е установено, че хората, които чдат храни с вит С, имат по-малко бръчки, свързани с възрастовото изсушаване на кожата, отколкото тези, които имат недостиг на витамина. Доказано е и действието на козметичните продукти с вит С, но концентрацията му трябва да е минимум 5%, за да има видим ефект.

Витамин К

Намалява нивото на особени вещества, които се възприемат от имунитета като сигнал за стареене. Както показва изследване на д-р Лесли Бауман от Института по медицинска козметика в Маями, употребата на крем с вит К в продължение на 4 месеца води до намаление и дори до изчезване на тъмните кръгове под очите.

Източник на младост:

Вит К подпомага свиването на капилярите около очите и разбива сгъстяванията в кръвта, причина за тъмните кръгове. Нужното количество се изчислява по следния начин: за 1 кг тегло – 1 мг вит К. Ако човек тежи 60 кг, трябва да си осигури 60 мг. Това е лесно да се постигне с балансирано хранене.

Витамини В3 (ниацин)

Отговаря за производството на серамиди и мастни киселини, които са двата ключови компоненти за външната защитна бариера на кожата.

Вит В3 е най-добрият вариант, ако кожата на лицето вие прекалено суха или чувствителна, казва д-р Лесли Бауман. И доказва с експеримент как с козметиката с този витамин тенът се изравнява и се подобрява тонусът на кожата.

Източник на младост:

Действа и като ексфолиант, отлющва мъртвите клетки и така подпомага регенерацията. За ефективно действие на ниацина е необходим мед в организма, дефицитът на който пречи на процеса на преработка на витамина.

Витамин В9 (фолиева киселина)

Фолиевата киселина заедно с вит В6 и В12 оказва същото въздействие на организма като антиоксидантите и гарантира здрав цвят на кожата.

Витамин B9 (фолиева киселина)
Витамин B9 (фолиева киселина)

Изследвания доказват, че фолиевата киселина и креатинът спират процесите на стареене и влияят на изработването на колаген. Учените твърдят, че този дует увеличава активността на гените на колагена и концентрацията му.

Източник на младост:

В научния институт на водеща марка козметика изяснили, че кремове със съдържание на фолиева киселина се борят ефективно с проявите на фотостареене на кожата. Четири седмици след използването им, бръчките пачи крак се изглаждат чувствително, общото състояние на кожата се възстановява с 34%. Освен това тези средства са и бариера срещу ултравиолетовите лъчи.

Витамин В12

В интервю за “Дейли мейл” Мадона признава, че остана с тази фантастична форма толкова години с помощта на инжекции с вит В12. Но лекарите препоръчват да не следваме примера ѝ, защото това е нова мода и дълготрайното действие на витамина не е достатъчно изследвано. Препоръчват да получаваме необходимото количество с храната и да използваме козметика с вит В12.

Източник на младост:

Витаминът отговаряза еластичността на кожата, стимулира производството на колаген и еластан.

Стабилността на водноразтворимите витамини като тези отгрупа В намалява с намаляване на концентрацията им, казва дерматологът д-р Джон Стайбек от Майо Клиник. За да се запазят в козметиката, производителите използват стабилизатори като сулфит, метабисулфит и тиосулфат. Така, че ги търсете на етикета на продуктите, за да сте сигурни, че кожата ви ще получи вит В12.

Вижте още и ⤵️
4 причини за появата на пигментни петна
Влияние на антиоксидантите върху процесите на стареене
Оризова маска забавя стареенето
Защо стареем
Защо кожата на лицето увисва преждевременно?

 

Тагове

Свързани статии

Close