Здраве

Пчелният прашец подсилва имунитета и гони умората

Ползите на пчелният прашец

Не пропускайте нашите публикации като се

Още със събуждането се чувствате уморени, трудно мобилизирате силите си, но всекидневните ви дейности изискват да сте в добра кондиция. “Инжектирайте” си здравословна доза енергия с пчелен прашец.

Натуралният продукт, наричан в древността “елексир на живота”, е известен като едно от най-енергенезиращите природни средства. Той съдържа всички необходими за живота вещества – витамини, минерали, въглехидрати, протеини, микроелементи, незаменими аминокиселини.

Пчелният прашец подсилва имунитета и гони умората
Пчелният прашец подсилва имунитета и гони умората

“Те са много повече, отколкото тези в говеждото месо, яйцата и сиренето” – казва специалистът по хомеопатия д-р Атанас Михайлов. Достатъчно е да вземаме средната доза от 15 гр дневно.

Прашецът е добро допълнение към храната на всички, които спазват Великденският пост, както и към менюто на вегетарианците. Изключително полезен е за възстановяване след тежки заболявания и операции. Подходящ е и за активно спортуващи, които изразходват много енергия.

Пчелният прашец (полен) действа тонизиращо и общо стимулиращо, има имуномодулиращ ефект и се отразява благоприятно на всички органи и системи. Съдържащите се в него ензими амилаза и каталаза стимулират стомашната секреция и способстват за нормализирането на перисталтиката на червата. Това е изключително важно през пролетта, когато се обострят язвите, гастритите, колитите.

“Още по-важно е, че нормализирайки дейността на целия стомашно-чревен тракт, пчелният прашец подобрява усвояването на биологично активните вещества от храната – обяснява д-р Михайлов. – Той е богат на лецитин, който регулира мастната обмяна. Освен това прашецът заздравява стените на кръвоносните съдове и има профилактично действие при атеросклеротични процеси. А е известно, че пролетните месеци са най-рискови по отношение на тромбообразуването и сърдечно-съдовите инциденти”.

Любопитно и парадоксално е, че поленът може да предизвика алергии и едновременно с това се прилага при лечението им. Секретите, които слюнчените жлези на пчелите отделят, обработвайки прашеца, разграждат повечето от алергичните вещества в него. Антиалергичният му ефект се дължи на наличието на мед, цинк, витамин А, витамин Е, селен, левцин и аргинин. Най-мощни от тях са флавоноидите, които пречат на отделянето на хистамин, а с това и на алергичната реакция.

По колко пчелен прашец да приемаме?

Особено полезно е пчелният прашец да се приема при смяна на сезоните в продължение на 1 до 3 месеца. Дневната доза за възрастни е 15 -20 гр, а за деца на 3 – 5 години дозата е 5 – 10 гр.

Лекарите препоръчват поленът, който изглежда като разноцветни оризови зърна, да се взема преди хранене, като се дъвче бавно. За мнозина обаче той не е много приятен на вкус. Затова може да го смелите на прах непосредствено преди употреба (примерно в кафемелачка) и да го смесите с мед и хладка вода, с мед и масло или с мед и пчелно млечице. Друг вариант е да разбъркате 1 ч л прашец с 1 ч ч кисело мляко и 1 ч л мед. Оставете в хладилника, а сутринта отново разбъркайте и хапнете 20 – 30 мин преди закуска.

И още един начин на употреба – разтворете 100 гр прашец в 1 кг мед. Разбъркайте добре и оставете 7 – 10 дни медът да проникне в зрънцата на прашеца и да ги направи меки. Разбърквайте всеки ден. Приемайте 3 пъти дневно по 1 ч л преди хранене.

В първите дни е възможно коремът леко да се подуе от газове и да се яви стомашно разстройство. Това се случва най-често, ако прашецът не е добре разтворен.

Внимание – въпреки полезните свойства на натуралния продукт, той е и противопоказен при бременни жени и хора с рядко срещаната непоносимост към него.

Вижте още и ⤵️
Пчелна отрова срещу тумори
Лечебните свойства на пчелния прашец
Пчелен прашец

 

Тагове

Свързани статии

Close