ЗдравеСтатии

Сълзите са полезни

Да плачем е ползезно за здравето ни

Не пропускайте нашите публикации като се

Плачът е физиологичен процес при всички живи същества. Различно е само при хората, които се просълзяват, тъй като ние сме единствените, които плачат, за да демонстрират различни емоции. Сълзите обаче се оказват полезни за здравето. В тези моменти тялото освобождава различни химикали. Вещества, които действат като естествен успокояващ агент и намаляват количеството на срес.

Когато плачете, тялото ви изпада в състояние на покой. Това е така, защото организмът отделя окситоцин след плача (този химикал действа като природен анестетик).

Сълзите са полезни
Сълзите са полезни

Предпазват лигавиците на очите

Плачът предпазва лигавиците на очите от дехидратация, което пък им помага да се поддържат в перфектно състояние.

Борят настинката

Друг важен елемент е способността на сълзите да се борят с настинката. Имат възможност да убият някои от бактериите в нея, а това се случва благодарение на течност, наречена Lysozime D.

Сълзите са различни

Учените разделят сълзите в три категории:

Базови сълзи:

Тези, които пазят роговицата постоянно влажна. Те смазват очите. Също така ги поддържат чисти. При нормални обстоятелства човек отделя една пета от чаен лъжичка сълзи на ден. С времето това количество се увеличава или намалява.

Рефлективни сълзи:

Те са резълтат на някакво дразнене. Причиняват се от чужди тела или наличието на дразнещи вещества, най-чество от лук, сълзотворен газ, изпарения от боя или разяждащи химикали. Целта на тези сълзи е да изчисти чуждите тела от окото.

Емоционални сълзи:

Това са сълзите, базирани на чувства. Чувството може да бъде всякакво: щастие, тъга, гняв, ярост и т.н.

Мъжете плачат по-рядко от жените

Това се дължи на хормона пролактин. Този хормон може да накара човек да плаче. Той е наличен предимно в кръвта и сълзите на жените. От друга страна, слъзните канали на жените имат различна структура от тези на мъжете. Това е причината жените да плачат по-лесно.

Животните също плачат

Животните също имат способността да плачат. Обикновено това се забелязва поради звуците, които издават. Може да се забележи и по израженията на лицето или поведението им. Израженията на чувствата на животните варират от вид на вид. Причината се крие в различното развитие на лимбичната система при всеки вид.

Вижте още и ⤵️
Изпадаме в депресия от енергийно натоварване
Липсата на интимни ласки води до конфликти
Жените се влюбват в мозъка а мъжете в очите

Тагове

Свързани статии

Close