Статии

Жените се влюбват в мозъка а мъжете в очите

Светът на връзките

Не пропускайте нашите публикации като се

В объркания свят на връзките често се питаме кога точно се появяват романтичните чувства.

В отговор на това специалистите твърдят, че влюбването настъпва в различен момент при представителите на двата пола. За тяхна изненада обаче изследванията показват, че мъжете залитат по-рано от жените. Причината за това е, че мачовците усещат трепети на любов още от пръв поглед. Така типично женското клише е валидно, но не и за самите дами.

Жените се влюбват в мозъка, мъжете в очите
Жените се влюбват в мозъка, мъжете в очите

Представа

Този феномен се дължи на засилената способност на мъжете да визуализират различни бъдещи ситуации, твърдят експертите. “Представителите на силния пол могат лесно да се влюбят “от далеч” и бързо да осъзнаят, че изпитват чувства. При жените процесът на влюбване протича много по-бавно, защото те преценяват партньора много дълго време”, разказват професионалните сватовници Джонатан и Дейвид Бенет.

По думите им дамите са привлечени на първо място от физически качества, а след това и от личностни. Ново проучване също доказва тезата на двамата специалисти. Резултатите от изследването показали, че мачовците не само първи изпитват чувства, но и ги показват преди жените. Според учените всичко това се дължи на биологията. Оказва се, че по еволюционни причини нежните половинки отсяват по-внимателно потенциалните си партньори. За разлика от тях, силният пол действа по-спонтанно, тъй като няма какво да губи.

Мъжете казват и първото “обичам те”, заключават изследователите. “Противно на разпространените схващания, че жените са по-експресивния пол по време на връзка, мъжете първи изричат вълшебните любовни думи” , казва специалистът по връзки Кейлъб Бек.

Мозък

И докато мъжете се влюбват в очите, то жените го правят с мозъка си. Оказва се, че емоционалните дами изпитват първите си чувства веднага след секс. Това установили учените, опитвайки се да отговорят на въпроса дали е възможно неангажиращите забавления в леглото да прераснат в любов.

Изследвания показват, че по време на интимен контакт женският мозък отделя голямо количество окситоцин. Познат още като хормона на любовта, той блокира защитните механизми на човек и ни прави по-доверчиви към половинката. Той стои и в основата на сближаването с партньора, от където започва и процесът на влюбването. Проблемът обаче е, че женският мозък не може да разпознае дали сексът е с постоянен партньор или е без обвързване, обясняват експерти. За разлика от дамите, мъжете не отделят същия този хормон. При тях ласките отключват предимно допамин, който носи обикновено удоволствие. Така те не се привързват след сексуалния акт и могат да сменят партньорката си безпроблемно.

Вижте още и ⤵️
Любовната магия – игра с огъня

Любовна съвместимост според китайския зодиак
Изтеглте си любовно късметче за деня ❤️?
Вижте вашия любовен хороскоп ❤️

Тагове

Свързани статии

Close