Статии

Промивайте очите с чай от лайка

Чай от лайка помага на очите

Не пропускайте нашите публикации като се

Вечер преди лягане при запек (даже еднодневен) – топла клизма с 200 мл топла вода (защото отиването по нужда с напъване може да отлепи отново ретината), последвана от внимателно измиване на болното око (очи) отвътре навън с памуче, натопено в хладък чай от лайка, а след това и намазване на болното око с домашен мехлем, приготвен от 1 жълтък от прясно кокоше яйце, 1 с л чист пчелен мед и 1 ч л чист зехтин.

{yoast-keyword}

Всичко се бърка в чист алуминиев съд на тих огън, докато се махне пяната, но без да завира, защото си губи лековитостта. Окото се намазва със специална стъклена пръчица, която се продава в аптеката.

След това на детето се поставя коремен компрес от 2 хасени парчета, потопени в хладка отвара от лайка ( 2 с л в 500 мл вода се варят 5 мин ).

На главата се поставя цяла “шапка” от тънко хасе, напълнена с гъст пресен селски хлебен квас (забъркан преди 4 часа), засилен с 3 – 7 с л корени от полски бъзак, настъргани на ситно. Върху нея се слага вестник и друга шапка.

На очите на детето се слагат торбички от марля, напълнени с хладка прясна несолена извара. Върху тях се слага малко памук и лек бинт. Държат се цяла нощ или докато досадят.

/Използва се и след лечение на отлепена ретина/

Тагове

Свързани статии

Close