Статии

При ечемик на окото

Как да премахнем ечемик на окото?

Не пропускайте нашите публикации като се

Предлагаме 9 ефективни метода за лечение на ечемик на окото, които са се утвърдили в народната медицина.

Топъл компрес

Това най-лесният и в същото време резултатен метод за спасение от ечемик на окото. Потопете в топла вода парче плат и го сложете върху ечемика. Трябва да стои върху окото не по-малко от 5 мин. Топлината ще отпусне ечемика и събралата се гной ще изтече. Когато го отстраните, премахнете внимателно е чиста кърпа отделената гной. Процедурата де повтаря няколко пъти дневно, докато досадния ечемик изчезне.

При ечемик на окото
При ечемик на окото

Зелен чай

Той е сред най-ефективните противовъзпалителни средства. Действа идеално и при ечемик. Водата се кипва и се оставя да се охлади до 60 градуса. Пакетчетата чай се заливат с нея и се киснат около 1 мин. Извадете ги и ги сложете върху засегнатото око. Компресът трябва да престои около 5 мин. Накрая почистете с чиста кърпа. Зеленият чай ще “изсмуче“ гнойта от възпалените зрънца.

Алое вера

Заради успокояващите си и антибактериални качества третирането със сок от листа на алое вера е популярно средство за домашно лечение на ечемик. Листото се измива добре, подсушава се  и се разрязва на две. Със сока, който се отделя от разрязаното листо, се натрива нежно заразеният клепач и се оставя да престои около 10 мин. След това околоочната зона и клепачите се измиват с хладка вода.

Процедурата се прави в продължение на 5 дни 2 пъти седмично.

Рициново масло

Първо направете компрес с топла вода, после почистете клепача с тампон, напоен в рициново масло, и накрая измийте.

Злато

Прилага се в самото начало. Дезинфекцирайте златна халка и натъркайте ечемика с него след баня, когато зрънцето е омекнало. Повтаря се до пълното отваряне на канала и изтичането на насъбралата се гной.

Картоф

Картофите намаляват раздразнението. Настържете 1/2 картоф, увийте го в марля и наложете лечебния компрес върху болното око за няколко минути. Правете процедурата 4 – 5 дни и ечемикът ще отшуми. 

Сребърна вода

Активните йони в сребърната вода я правят ефикасно средство срещу ечемик. Поставяйте в болното око по 2 – 3 капки сребърна вода няколко пъти на ден. За да избегнете риска от пренасянето на инфекцията, третирайте и окото, което не е заразено.

Кърма

Кърмата съдържа активни вещества, които разрушават обвивката на микроорганизмите. Антибактериалните ѝ свойства са известни от медицината от векове. Поставете няколко капки кърма в болното око. Повтаряйте процедурата няколко дни и ечемикът ще изчезне без следа.

Невен и лайка

Сварете в 1/2 л вода смес от по 2 супени лъжици невен и лайка за 10 мин. Сварените листа се завиват в тензух, с тях се прави компрес, а с прецедената течност се правят промивки.

Вижте още и ⤵️
Млади и около очите
Съвети за здрави очи
Възпаление на очите
Какво ти казват очите?

Тагове
Close