Здраве и храна

Природни лекарства

Кои храни имат лечебни свойства?

Не пропускайте нашите публикации като се

Много храни могат да се приемат като лекарство. Вижте няколко примера на храни, които ще ви помогнат при определи заболявания/проблеми със здравето.

Моркови

Морковите лекуват очните болести, анемияревматизъм, заболявания на черният дроб, предотвратява възпаление на белите дробове. Морковите съдържат въглехидрати, калий, калций, каротин. През лятото корено плодът помага на кожата за добиване на приятен загар. Настърган марков или прясно изцеден морков се препоръчва от дерматолозите за изгорено или възпалено място на кожата. Морковът е полезен и за диабетици. За да използвате всички хранителни вещества е най-добре морковите да се употребяват необелени.

Цитруси

Специалистите отдавна са направили извода, че цитрусовите плодове помагат за лечението на различни инфекции, безсъниегрип, помагат и на зрението. Ако имате възможност правете соковете си сами. Цитрусовите плодове ни даряват с витамин А, В но са много богати на витамин С.

За това не случайно портокалът се смята за цар на цитрусите защото помага за по-доброто усвояване на мазнините, въглехидратите, белтъците, минералните соли. Не пренебрегвайте кората на цитрусите, тя съдържа голямо количество витамин А, който подхранва кожата, прекрасно действа на черният дроб, помага при лечение и предотвратяване на онкологични заболявания. Също така съдържащите се в тези плодове етерични масла препятстват образуването на холестерол.

Природни лекарства
Природни лекарства

Цвеклото

Цвеклото е богато на растителни белтъчини витамините А, В, С. Важно е да се помни, че за запазване на витамините корено плодът трябва да се вари необелен. Другият вариант е да настържете цвеклото на ренде и да подправите с олио, сок от лимон и ще получите прекрасна салата. Препоръчва се на болни от анемия, по време на епидемия от грип при неврози и заболявания на черния дроб.

Фасул

Фасулът често е наричат ”месото на бедните” той притежава високи хранителни свойства, отличава се с голямо съдържание на растителни белтъчини. Особено високо е съдържанието във фасула на хранителните влакна и такива които регулират функциите на червата и такива които намаляват съдържанието на захар и холестерол в кръвта.

Фасулът е богат източник на аминокиселини, въглехидрати,калций, желязо и фосфор. Бобът е полезен за диабетици, защото понижава нивото на захарта в кръвта. Фасулът помага при лечението на ревматизъм, болести на бъбреците и черният дроб.

Вижте още и ⤵️
Лечебната сила на сока
Цитрусите топят мазнините отвън и отвътре
Медът като лекарство и храна

Тагове

Свързани статии

Close