Здраве

Доброто настроение зависи и от витамините

От кои витамини се нуждаем?

Не пропускайте нашите публикации като се

Ако не приемате достатъчно ключови витамини и хранителни вещества, може да развиете тежка депресия. Ето защо е добре да се знае кои точно витамини са способни да подобрят настроението. Някои могат с лекота да премахнат тревожността и депресията.

Витамин D

Организмът произвежда витамин D само под въздействието на слънчевите лъчи, които попадат върху кожата. Наричат го “слънчевият витамин“. Затова много северни нации страдат от недостиг. Ори тях слънчевата част на деня е много кратка.

Витамин D е изключително важно вещество, което играе роля във всички функции на организма. Мозъкът ни се нуждае от него. Без витамина се наблюдават нарушения в когнитивните функции. Постарайте се ежедневно да прекарвате повече време на слънце или взимайте витаминен комплекс. Това ще подобри състоянието на вашия организъм. Когато сте здрави и се чувствате добре, имате и по-високо самочувствие. Естествено и настоението вие по-добро.  

Доброто настроение зависи и от витамините - витамин Д
Доброто настроение зависи и от витамините – витамин Д

Омега – 3

Има многобройни изследвания, които подвърждават теорията, че мастните киселини омега-3 са изключително важни за здравето на мозъка, особено ако става дума за борба със симптомите на депресия, проблеми с когнитивните функции и промените в настроението.

Най-добрия начин да си набавите достатъчно омега-3 е да ядете повече тлъста риба, например сьомга или херинга, както и ядки. Ако не обичате риба, използвайте рибено масло. Специалистите твърдят също, че при автоимунни заболявания, при психологически разстройства, както и при сърдечно-съдови болести организмът се нуждае повече от мастни киселини от обикновеното. Обсъдете с вашия лекуващ лекар дозата, която ще бъде оптимална за вас.

Витамин В6

Витамин В6 (пироксидин) играе важна роля за най-различни функции на организма. Влияе както на физиката ни, така и на психиката. Особено важен е за нормалната дейност на нервите, затова недостигът му може да доведе до нервни разстройства, включително и депресия. Витамин В6 участва в метаболизма на естрогена. По тази причина той влияе и на предменструалния синдром и хормоналния баланс.

Използването на хормонални противозачатъчни намалява количеството на витамините от група В в организма, така че е важно да се приемат витаминни комплекси, които да неутрализират този ефект.

Витамин В3

Ниацинът, известен още като витамин В3, е нужен за производството на серотонин, невромедиатор, който позволява на мозъчните клетки да предават информация една на друга. Липсата на серотонин води до депресия. Организмът има нужда от достатъчно ниацин, за да не падне нивото на серотонина под необходимото ниво. Ако проявявате симптоми на депресия, най-добре е да взимате добавки с витамин В3.

Витамин В12

Този витамин подобрява настроението, повишава енергията и лекува депресивното състояние. Нерядко хората с разстройства на настроението дължат проблема си на недостига на витамина. Според статистиката от дефицит на витамин В12 страдат 15% от възрастните хора. Приемайте ежедневно комплекси с витамини от групата В, за да осигурите на своя организъм стабилно състояние. Важи с пълна сила за вегетарианците, които не получават достатъчно от необходимите им вещества. Най-много витамин В12 има в говеждия черен дроб, рибата, агнешкото месо, яйцата, сиренето, изварата.

Фолиева киселина

Тя е известна и като витамин В9. Необходима е за организма за създаването на нови клетки. Именно поради това фолиевата киселина има толкова голямо значение за бременните жени. Ако в организма на бъдещата майка няма достатъчно фолиева киселина, налице е риск от раждане на бебе с вродени дефекти. Може да се роди с аненцефалия.

Липсата на витамин В9 също води до депресия. Фолиевата киселина помага на организма да произвежда серотонин. Изследванията показали, че при много хора, страдащи от депресия, има понижено ниво от фолиева киселина. Обсъдете с лекар състоянието си и си набавяйте фолиева киселина ежедневно, за да се избавите от потиснатото настроение.

Магнезий

Магнезият помага за отпускане на мускулите. Премахва напрежението в тях. От значение е за създаването на някои хормони в мозъка. Статистиката показва, че 50% от възрастните хора получават по-малко от половината от препоръчваното дневно количество магнезий. Към богатите на магнезий храни се отнасят пълнозърнестите продукти, ядките и тъмните листни зеленчуци. Може да се взима и под формата на хранителни добавки. Експертите са на мнение, че помага и при безсъние.

Витамин С

Стотици изследвания потвърждават връзката между витамин С и настроението, както и с когнитивните функции. Учените установили, че достатъчното количество витамин С, получено чрез храната или хранителни добавки, премахва симптомите на депресия. Тъй като витамин С е водоразтворим и не се натрупва в организма, може да се приема дълго време.

Желязо

Основните признаци на дефицит на желязо са липсата на енергия, хроничната умора и колебанието в настроението. Ако тези симптоми ви изглеждат познати, може би, вие се отнасяте към 10% жени и 2% мъже, страдащи от недостиг на този важен елемент. Може да взимате добавки. Друг вариант е да включвате в своето меню черен дроб, белтъчини от животински произход, спанак, леща, соеви продукти.

Хром

Хората имат нужда от съвсем малко количество хром, но въпреки това до 50% от възрастните страдат от дефицит на това вещество. Той помага за баланса на захарта в кръвта и стабилизира настроението. Участва и в регулирането на серотонина, мелатонина и други вещества.

L-теанин

Тази аминокиселина, която се съдържа в зеления чай, повишава нивото на серотонина и стимулира работата на мозъка. Най-добрия начин за получаване на аминокиселината е редовното пиене на зелен чай. Той е изключително богат на антиоксиданти.

Вижте още и ⤵️
Нахутът е богат на витамини и минерали
Ударно подсилване на имунитета
Кое как влияе на нашето здраве и дълголетие?
Витамините и тяхното значение

Тагове

Свързани статии

Close