ЗдравеСтатии

Климатиците застрашават здравето ни

Защо климатиците са опасни за здравето

Не пропускайте нашите публикации като се

В жегите масово посягаме към дистанционното на климатика, без да се даваме сметка колко опасно може да е охлаждането.

Човешкият организъм е създаден така, че да функционира в определени температурни параметри. Горещините са по-трудно поносими от студовете. За българите температури над 35 градуса вече са проблем, а тези над 40 застрашават живота.

Според специалисти една голяма амплитуда – рязко излагане от висока към ниска температура, може да доведе до сериозен стрес във функциите на организма. А това от своя страна също води до прилошаване, губене на съзнание, сърцебиене.

Защо климатиците са опасни за здравето
Защо климатиците са опасни за здравето

Нормалните температури, в които човек е най-активен, са между 22 – 25 градуса. Когато навън е 35 – 40 градуса, а държим климатика в стаята на 20 – 21 градуса, тялото трудно се адаптира.

Така че в никакъв случай не трябва директно да се излиза от хладната стая на горещото слънце, предупреждават лекарите. Според тях трябва да има някакво преходно помещение, в което човек да се адаптира към онази температура, която го очаква навън.   

Другият проблем настъпва, когато не се прецени правилно на какви градуси да се пусне климатикът в дома или офиса. Лични лекари в столицата признават, че през последните дни масово имат пациенти с белодробни проблеми, възникнали вследствие на неправилно охлаждане.

Възпаленията на горните дихателни пътища често преминава в пневмония поради факта, че голяма част от климатиците не се чистят и въртят различни болестотворни микроорганизми, които попадат в белите дробове.

Опасни бактериални и вирусни инфекции и пневмония, може да ни докара продължителното седене на климатик. Летните пневмонии са много коварни и неприятни.

Другото често усложнение вследствие от охлаждането с климатик е развитието на плексит. Въпреки че на пръв поглед това е по-лека диагноза, болката е неприятна и лечението е трудно. А понякога човек си я влачи с години.

Ако в помещението с климатик има един заразен с К-19, сигурно е, че много от присъстващите също ще се заразят заради работата на климатика, който разнася вируса в цялата стая. 

Климатичната система трябва периодично да се мие и да се дезинфекцира. А разликата в градусите навън и в стаята да не е повече от 10 градуса, защото рязката смяна на температурата причинява стрес на организма, което води до схващане, разтрисане и дори до температура.

Вижте още и ⤵️
Предразположени ли сте към обикновени настинки?
Как да действаме в жегите
Какви болести ни заплашват през лятото?

Тагове

Свързани статии

Close