Поверия и суеверияСтатии

Защо не бива да се спи по залез слънце?

Сънят по време на залез слънце

Не пропускайте нашите публикации като се

Сигурно сте чували, че не се препоръчва да се спи по времето, когато слънцето се скрива зад хоризонта. Ни има ли някакво научно обяснение за това или всичко е плод на фантазията и различните вярвания на древните жреци и астролози?

Теорията за това, че докато небесното светило залязва, човек не бива да спи, има дълбоки корени в древността. Античните философи и мислители обяснявали нещата така: времето, когато слънцето се отправя да почива, е най-опасно за човека. Защо? Древните хора вярвали, че в този час на Земята от долните светове се издигат демони и тъмни същности. Ако човек спи – неговата душа е уязвима, а значи на злото ще му е по-лесно да проникне и завладее разумът и тялото на спящия.

Сънят по време на залез слънце
Сънят по време на залез слънце

Съгласно древните египетски митове по време на залеза богът на слънцето Ра плавал с лодка на запад, натам, където се намира царството на мъртвите. След него се носели сенките на духовете на смъртта и неуспокоените мъртъвци. Черните демони, пълзящи зад лодката, бързали да хванат душите на тези, които се намирали “между световете”. т. е на територията на съня. Колкото по-далеч на запад стигала лодката, толкова по-силни и гладни ставали демоните – какво е това, ако не отговор на въпроса защо не бива да се спи по залез слънце, по версията на Древния Египет? Египтяните вярвали, че трябва да бодърстват по време на залеза, за да могат да се защитят от демоните.

В предлагането на различни фантастични версии се отличили само древните китайски учени. По повод на това, защо не трябва да се спи, докато слънцето залязва, те просто заявили, че биологичният ритъм на организма е настроен по такъв начин, че във вечерните часове бъбреците на човека работят в по-интензивен режим. При това общото отпускане на организма, съпровождащо съня, ще натовари неоправдано бъбреците и ще причини отоци, разбира се с неприятни последствия във вид на влошаване на общото състояние.

А предпазливата и деликатно заглаждаща ръбовете на точните науки астрология обяснява ситуацията просто: мозъкът на човека е подобен на Слънцето в затворена система, подхранващо с енергия дори най-отдалечените кътчета на своите владения. Той има периоди на активност и спад, когато е по-склонен да получава, отколкото да дава. Времето на залеза е именно такъв период, когато мозъкът пресушава енергийните канали. Активността на мозъка, както е известно, насън практически не се снижава, а това означава, че вместо очаквания отдих по време на сън при залез слънце физическото тяло на човека се обезсилва още повече.

Според поверията спането при залез слънце не се препоръчва по следните причини:

  • по това време жизнената енергия на човека напуска по-бързо тялото
  • има риск от заболявания
  • славяните вярвали, че сънят при залез скъсява живота и приближава смъртта
  • скривайки се зад хоризонта, слънцето изсмуква силите на човека

Естествено, всеки сам решава да вярва или да не вярва, но, както е добре известно, “във всяка приказка има частица истина”.

Медицината също проявила интерес към въпроса. Редица научни светила се опитвали да намерят обяснение на възникналите митове и легенди, провеждали наблюдения, експериментирали. И днес с голяма доза увереност може да се посочат поне 5 причини, поради които не трябва да се спи при залез слънце.

Ако човек изпитва голямо желание да спи по това време, при условие, че предната нощ се е наспал добре, това може да разкрива възможни болести. Например, вялостта и сънливостта говорят за хронична умора, проблеми с черния дроб и артериалното налягане. Не чакайте проблемът да се реши от само себе си – потърсете лекар! Ако това се случва често, имайте малко повече търпение и спокойно си легнете в 22 часа – това е идеалното време за сън.

Наспивайки се в ранната вечер, вие няма да можете да спите пълноценно през нощта, ще се наложи да пиете сънотворни препарати, което ще се отрази негативно на общото състояние на здравето.

Всеки организъм е индивидуален, но има нещо общо за всички: след вечерен сън човек се усеща като изцеден лимон, съвършено без сили.

Вечерният сън се отразява силно на красотата. Той провокира торбички под очите, бръчките стават по-дълбоки, състоянието на косата и кожата се влошава.

Още една причина, поради която не трябва да се спи при залез слънце, е свързана с психологическото състояние. Ако се събудите уморени и недоспали, това ще се отрази негативно на настроението и самочувствието. А това означава – недоволство от всичко и всички, раздразнителност, липса на усмивки. Така едва ли ще изградите добри отношения с околните.

От всичко това може да се направи следният извод: придържайте се към правилен режим на сън, за да се чувствате винаги пълни със сили и енергия. Ако приучите своя организъм да си ляга в строго определен час, той няма да “капризничи” и да иска да спи във времето, когато слънцето залязва, а тъмните сили тръгват по земята.

Вижте още и ⤵️
Сънят – симбиоза от минало, настояще и бъдеще
С тези храни ще преборите безсънието
7 часа сън за щастие
Половият акт подобрява качеството на съня

Тагове

Свързани статии

Close