Здраве

Дразнители на кожата

Кои са най-честите дразнители на кожата?

Не пропускайте нашите публикации като се

В ежедневието си използваме много неща, които дразнят кожата. В резултат на тяхното въздействие се появяват редица проблеми – зачервяване, сърбеж, обриви, парене, болка, напукване и белене.

екзема
екзема

Кои са най-честите дразнители на кожата?

Препаратите

Препаратите, които са неизменна част от ежедневието на всеки съвременен човек, са сред първенците. Праховете, геловете за пране и омекотители съдържат вещества, които могат да предизвикат зачервяване, сърбеж или други раздразнения. Проблемът е особено срещан сред малките деца, които имат по-чувствителна кожа.

Ароматизираните продукти

Ароматизираните продукти са сериозен дразнител, които също използваме ежедневно. Мокрите кърпички, тоалетната хартия и носните кърпички, ароматизираните превръзки, могат да доведат до зачервяване и обриви. Много дерматолози препоръчват да употребяваме хигиенни средства без ароматизатори.

На повечето почистващи препарати има съвет да се използват ръкавици. Спазвайте го, защото в противен случай рискувате появата на сериозни проблеми с кожата. Това се отнася както за силните почистващи средства за банята и тоалетната например, така и за препарата за съдове, който ползвате ежедневно.

Сапуни и душ-гелове

Сапуните и душ-геловете изсушават кожата, което може да доведе до напукване и дори до кървене. Използвайте по-щадящи измиващи средства и различни подхранващи и овлажняващи кремове, за да поддържате кожата си мека и хидратирана.

Козметични продукти

Козметичните продукти често предизвикват раздразнения и алергии. Четете състава на кремовете, дезодорантите, слънцезащитните продукти и на другите средства за разкрасяване, които използвате, за да се предпазите от съставките, които могат да ви навредят.

Атмосферните условия

Атмосферните условия могат да причинят кожни проблеми. При горещините се потим обилно, което води до дразнене. Вятърът и ниските температури също вредят, като изсушават кожата и водят до студова алергия.

Водна екзема

При водната екзема, предизвикана от честият контакт с водата, се препоръчва да се използват ръкавици при миенето и като цяло да се ограничи мокренето на засегнатите участъци.

Храни

Различни храни могат да причинят алергична реакция, като непоносимостта се проявява под формата на обрив. Такива са мъхестите плодове като ягоди, праскови и кайсии, цитрусите, шоколадът, кафето. Проблемът е често срещан при кърмачетата, ако майката е яла някои от изброените храни, но при повечето деца отминава с възрастта.

Растения

Растения като бръшляна и копривата например, при контакт могат да доведът до зачервяване, парене и обриви.

Дрехи

Дрехите са чест дразнител. В това число попадат вълнените материи, които са по-груби и дращят кожата, както и изкуствените материали, които запарват.

Бижута

Бижутата също могат да доведат до проблеми. Причината е в никела, който се използва в различните сплави за изработването на накити, декоративни елементи на дрехи, копчета. Алергичните към никел получават обрив при контакт на кожата им с изделие, което го съдържа. 

Мехлем с невен

Слагаме 400 гр мас и шепа цвят невен в емайлиран съд и разтапяме маста на водна баня при постоянно бъркане с дървена лъжица за 10 мин.

Сваляме от котлона след като невена промени цвета си и оставяме под капак в съда за 24 часа. След това отново загряваме сместа, прецеждаме през марля и наливаме в малки бурканчета с капачка. Съхраняваме в хладилник.

Полученият мехлем действа дезинфекциращо, успокояващо и регенериращо на кожата и е подходящ за всякакъв тип кожни раздразнения, дерматити, изгаряния, заздравяване на рани, заличаване на белези и други. Може да се използва при невралгии, хрема. Рецептата е добре позната и уважавана в българската народна медицина.

Вижте още и ⤵️
Нахранената кожа на лицето блести
Как да премахнем загрубялата кожа на ходилата?
Зехтин изглажда бръчките
Плесените в къщи причиняват алергия, кожни болести и халюцинации

Тагове

Свързани статии

Close