Статии

Плесените в къщи причиняват алергия, кожни болести и халюцинации

Защо е важно да премахнем плесените от дома?

Не пропускайте нашите публикации като се

Домовете, в които хората виждат призраци и други паранормални явления, просто се нуждаят от хубаво почистване, смятат американски учени.

Изследователите от Университета Кларксън установили, че опасната черна плесен може не само да влияе лошо на самочувствието на човека, но и да предизвика депресия и дори халюцинации.

Защо е важно да премахнем плесените от дома?
Защо е важно да премахнем плесените от дома?

Черната отровна плесен представлява гъбичка, която почти не се среща в дивата природа, но много обича влажните помещения: обитателите на обикновените жилища или даже странните замъци могат да я открият под тапетите, в банята или в мазето.

Черната плесен се разпознава лесно по цвета, от другите видове плесени, които се появяват в нашите жилища, тя се отличава не само по окраската. Отделя много опасни токсини – те могат да предизвикат възпаление на кожата, главоболие или гадене, а спорите на гъбичката, които проникват с въздуха в белите дробове, водят до заболявания на дихателната система.

И близкото съседство с черна плесен може да ни доведе до болница. 29-годишната англичанка Ема Маршал се преместила преди 5 години в ново жилище и не подозирала, че банята е обитавана от опасната гъбичка. Година по-късно девойката започнала да се оплаква от проблеми с паметта, косопад и слабост. Скоро след това се появила екзема, която според лекарите е предизвикана именно от черната плесен. По всичко изглежда, че младата жена я очаква или щателен ремонт, или преместване в нов дом, щом само завърши лечението.

Това, че черната плесен може да предизвика у хората слабост и дори да влияе на психиката, за първи път установили експерти от Мерилендския университет в САЩ през 2007 година. Според тях спорите на някои гъби, в това число черната плесен, могат да предизвикат халюцинации и бълнуване.

Авторът на изследването Ричи Шумейкър изучил здравното състояние на хора, живеещи в здания с повишена влажност, а значи, с плесен. У тези хора били нарушени функциите на нервната система, а така също били открити други болести, предизвикани от въздействието на токсините

А 10 години по-късно учени от друг американски университет – “кларксън” в Ню Йорк, решили да усъвършенстват изследването на Шумейкър. Те предположили, че хората които виждат призраци, в действителност са подложени на действието на токсини, и всичко, което те наричат паранормални явления, са просто халюцинации.

Вижте още и ⤵️
Как да унищожим гъбичките у дома
Лукът е лекарство и помощник в дома

 

Тагове

Свързани статии

Close