Здраве и храна

7 ползи за здравето със сок от моркови

Ползите на сок от моркови

Прясно изцедените плодове и зеленчукови сокове могат да бъдат закупени в повечето хранителни магазини. Не винаги обаче се спазват хигиенните правила при тяхното изцеждане и често чрез тях се пренасят болестотворни микроби.

Ето защо мнозина предпочитат да си ги приготвят у дома.

Морковите са често срещана съставка в повечето сокове, тъй като те осигуряват вкус който се съчетава идеално с почти всички останали плодове и зеленчуци. Освен вкуса обаче сокът от моркови носи и различни потенциални ползи за здравето.

7 ползи за здравето със сок от моркови
7 ползи за здравето със сок от моркови

Пази от рак на стомаха

Морковите съдържат антиоксиданти, които могат да обяснят тяхната роля в профилактиката на рака. Има много изследвания, в които различни учени са разглеждали ефекта от консумация на моркови върху здравето на човека. Те са търсили конкретни доказателства, че този зеленчук намалява риска от рак на стомаха.

Така открили, че яденето на моркови се свързва с 20% по-нисък риск от рак на стомаха. Въпреки това не се уточнява какво количество трябва да се изяде или изпие, за да сведе човек вероятността от злокачествено заболяване до минимум.

Ето защо учените уточняват, че са необходими по-контролирани проучвания, за да се потвърди тази връзка и да се определи каква е здравословната доза моркови.

Грижи се за кожата

Сокът от моркови поддържа кожата добре хидратирана и тонизирана, подпомага бързото ѝ зарастване и заличава белезите по нея.

Има детоксикираща роля и подпомага лечението на акне. Лекува редица кожни заболявания, основаващи се на дефицита на витамин А – като екземите например.

Бета-каротинът контролира влиянието на вредните слънчеви лъчи върху кожата и повишава съпротивителните ѝ сили, като спомага да се избегне слънчевото изгаряне. Повишава количеството на колаген в кожата и по този начин я поддържа еластична. Възпрепятства образуването на бръчки.

Изгражда мускулните влакна

В сока от моркови се съдържат високи количества витамин А, които ускоряват мускулния растеж.

Препоръчва се на спортисти, които имат нужда от възстановяване на мускулите след усилени тренировки. Този ефект се дължи не само на витамин А, но и на съдържащия се в сока фосфор.

Има редица научни изследвания, според които консумацията на моркови може да намали болката след усилена тренировка.

Подпомага отслабването

В морковите се съдържат малко калории, които ги превръщат в ценен компонент на всяка диета за намаляване на телесното тегло.

Високото съдържание на естествени захари в сока от моркови пък може да задоволи глада за „нещо сладко“. Смесен с пресен сок от ябълки, целина и краставици, може да се използва от онези, които прилагат някакъв режим за отслабване.

Засилва метаболизма благодарение на големите нива на витамин В комплекс, които ускоряват разграждането на глюкозата, мазнините и протеините.

Сокът от този зеленчук подпомага храносмилането. Благодарение на високото съдържание на фибри има дълготраен засищащ ефект. Прочиства храносмилателния тракт от шлаки и по този начин предпазва организма от затлъстяване. 

Предотвратява левкемията

Сокът от моркови може да има благоприятен ефект върху болните от левкемия. Това не е доказано напълно, но учените са оптимисти от първите резултати е тази посока. Те са проучили как екстрактът от моркови влияе върху променените кръвни клетки при лабораторни мишки, страдащи от левкемия.

Оказало се, че екстрактът кара болните клетки да се саморазрушават и така лечението на левкемията дава по-бърз резултат. Учените обаче уточняват, че се налага да се направят още много тестове.

Бори се с рака на гърдата

Има много изследвания върху пациенти, с които са успели да се преборят с рака на гърдата. Ето защо е сигурно, че сокът от моркови има изключително добър ефект върху тях.

Изследователи съобщават, че по-високите нива на каротеноидите в кръвта са свързани с по-малкия риск от връщането на болестта след време.

Препоръчителните дози сок от моркови е между 3 и 4 чаши дневно в рамките на 3 седмици. В края на този период всеки онкоболен би следвало да има по-високи нива на каротеноиди в кръвта си и по-ниски нива на туморните маркери.

Подпомага лечението на ХОББ

Сокът от моркови е с високо съдържание на витамин С. Изследователите са разгледали връзката между приема на витамин С и хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ) при възрастните хора. Така те открили, че пациентите с по-ниски нива на каротин, калий, витамин А и витамин С страдат по-често от белодробни проблеми в сравнение с онези, които изпиват по няколко чашки сок от морков всеки ден. Ето защо учените препоръчват на пушачите да пият по-често този сок, за да намалят риска от ХОББ.

❗️Добре е да се знае обаче, че ако човек прекали с консумацията на сок от моркови, кожата му може да пожълтее заради големите количества каротеноиди. Този ефект се нарича каротенотерма.

Вижте още и ⤵️
Сок от моркови с мед за заздравяване на зъбите
Мания за здравословно хранене
5 причини да хапваме моркови
Новата полза от вишневия сок

Sending
Оценка
5 (1 глас)
Тагове

Свързани статии

Back to top button
Blubird
Close
Close

Блокиране на рекламите

Моля подкрепете ни като изключите блокирането на рекламите