Статии

Хепатит А обича лятото

Как да се предпазим от Хепатит А?

Не пропускайте нашите публикации като се

Лятото е в разгара си, а хепатит А обича точно този сезон. Обикновено хората в топлото време ходят на излети, хапват навън набързо и често не мият ръцете си. А човешкото фекално замърсяване е основният начин “да пипнете“ хепатит А, предупреждават епидемиолозите. Миенето на плодовете и зеленчуците е задължително. Единствената профилактика към тази болест е и добрата лична хигиена – ръцете трябва да се мият след посещение на тоалетна.

Болестта се разпознава трудно заради нетипичните симптоми, често се бърка с грип

Ако човекът до вас има странни хигиенни навици, вие нищо не можете да направите, ако щете да се скъсате от миене, за съжаление.

Хепатит А обича лятото
Хепатит А обича лятото

Ваксинирането срещу хепатит А е единственият начин хората да се предпазят 100%.

Лекарите са категорични, че задължителната имунизация би спестила огромни средства на държавата, защото НЗОК дава за лечението на всеки пациент 800 лева, а две дози от ваксината са 100 лева, а тя може да се поставя след първата година от раждането.

Притеснителното е, че симптомите на заболяването не са характерни. Най-честите оплаквания са болки в мускулите и ставите, гадене, загуба на апетит, температура.

Много е вероятно пациентът и дори личният лекар да объркат заболяването с грип. Най-характерните оплаквания са пожълтяването на лицето и склерата на окото, но до този етап от болестта инфектираният е заразил поне 10 души.

80% от заразените с хепатит А изобщо не осъзнават, че са болни. В Инфекциозна болница достигат само онези, които пожълтяват, а този симптом не винаги се проявява, т е много хора изкарват вирусното заболяване “на крак“.

Хепатит А (известен и като болестта на мръсните ръце) е възпаление на черния дроб причинено от вируса на хепатит А . За разлика от хепатит В и С, хепатит А не става хроничен. Въпреки че по време на болестта черния дроб се увеличава и възпалява, той заздравява напълно и без дълготрайни увреждания при повечето хора. След преболедуване на хепатит А се създава траен имунитет. 

Поради начина си на разпространение вирусът на хепатит А има епидимичен характер и след това изчезва. Част от хората имат изградени антитела срещу вируса му, въпреки че не са имали клинични признаци на болестта и не са се разболели. Вирусът на хепатит А много лесно се разпространява на места, където хигиената или санитарната култура са на ниско ниво.

При контакт със заразен от хепатит А – до 2 седмици се препоръчва поставяне на ваксина за хепатит А. Допълнителна възможност е инжектирането на имуноглобулин.

Лечението на острите вирусни хепатити е комплексно и съобразено с индивидуалните особености на болния. Лечението е най-ефективно, когато започне рано, ако е възможно веднага след поставяне на диагнозата.

При болните с остър вирусен хепатит трябва да се спазва строг режим, който осигурява необходимия покой на засегнатите органи и системи, по-малко загуба на енергия и по-бързо възстановяване. В първите дни болните се поставят в режим на легло, а при леките форми – на стаен режим. Строг постелен режим е особено необходим при тежките форми на заболяването, особено при застрашаващи живота симптоми.

При невъзможност на болнично лечение болният трябва да бъде изолиран в отделна стая и е необходимо да бъде обслужван само от един човек, който да е обучен за това.

Той се поставя под карантина

До болния не трябва да се допускат здрави хора, които нямат отношение в обслужването му. Стаята, където е болният, трябва да е добре затоплена през зимата и приятно хладна през лятото особено ако болният има температура. Въздухът в стаята трябва да е чист и свеж. Спалното бельо трябва да е чисто и да се сменя редовно. Трябва да се следи за редовните изхождания и уриниране. При залежали болни трябва да се провеждат и дихателни гимнастики за избягване на пневмония, чрез дълбоко вдишване, потупвания по гръдния кош и честа промяна на положението на болния.

Вижте още и ⤵️
Череши вместо хапче
Какви болести ни заплашват през лятото?
Тялото дава сигнали за болестите
Човешкото тяло срещу болестите

Тагове
Close