Поверия и суеверия

Утре е Успение Богородично, тази вечер се сбъдват най-силните ни желания

Утре е Успение на Пресвета Богородица

Не пропускайте нашите публикации като се

Утре е Успение Богородично или Голяма Богородица. Това е един от най големите християнски празници, честван еднакво и от православни и от католици.

На този ден, 15 август, християнската църква почита Света Богородица, като покровителка на майчинството, жените и семейното огнище.

Успение на Пресвета Богородица именници: МАРИ, МАРИАМ, МАРИАН, МАРИАНА, МАРИЕЛА, МАРИЕТА, МАРИНА, МАРИН, МАРИНЧО, МАРИО, МАРИУС, МАРИЦА, МАРИЯ, МАРИЯН, МАРИЯНА, МАРЛЕНА, МАРУСЯ, МАРУША, МАРУЦА, АНА-МАРИЯ, МАРА, МАРИНЕЛА, МАРИОЛА, МАРИЯ-МАГДАЛЕНА, МАРЯНА, МАРИЙКА, Марин, Марина, Мария, ПРЕСЛАВ, ПРЕСЛАВА, Мара, Маруша, Марушка, Преслав, Преслава

Успение на Пресвета Богородица
Успение на Пресвета Богородица

Това е най-светлият летен празник и с него свързваме много поверия, традиции и обичаи.

Този ден е посветен на смъртта на Божията майка или на успението й̀. Според преданието, на този ден апостолите се събрали от местата, където проповядвали, за да се простят със Света Богородица и да погребат пречистото й тяло.

От далечни времена празникът се предшества от пост, който съединява в себе си два древни поста: някога едни християни са постили преди празника Преображение Господне, а други – преди Успение на Пресветата Богородица.

На този ден не се работи никаква работа. Добрият стопанин трябва да е свършил вършитбата до Голяма Богородица.

Ако на този ден вали дъжд, ще има голямо плодородие в следващата година.

Старо поверие гласи, че в този ден всички млади жени не трябва да се докосват до нищо с червен цвят, за да не останат бездетни.

Има и поверие, че на този ден молбите отправени към Божията майка, са чути и бездетните жени могат да заченат. На Богородица младите бездетни булки носят дарове за светицата в църквата – цветя, кърпи и дрехи – като ги поставят под нейната икона.

Друго поверие гласи, че още на 14 август вечерта, жените, които искали да имат дете, молели Богородица да им помогне, носели дарове и оставали да преспят в църквите носещи нейното име. Те вярвали, че тя ще им помогне да се сдобият с отроче.

Много хора в нощта срещу празника преспиват на свято място, където се молят за здраве и благополучие, пожелават си нещо хубаво, надявайки се с помощта на благословията на Богородица то да се сбъдне.

Едно от светите места е в с. Арбанаси в манастира „Света Богородица“, където в църквата „Успение Богородично”, се намира една от чудотворните икони на Богородица, която според преданието помага на бездетните да заченат. На този празник там пристигат и много болни, молещи се за изцеление. Поверието гласи, че само тези, които първи зърнат иконата на сутринта, могат да измолят чудото.

👉 Вижте всички поверия свързани с празника ТУК 

👉 Изберете своето пожелания за Голяма Богородица ТУК

Вижте още и 👇
Пожелания за имен ден
Пожелания за имен ден на дете
Пожелания за имен ден на жена
Пожелания за имен ден на мъже

Тагове

Свързани статии

Close