ЗдравеЗдраве и храна

Ударно подсилване на имунитета

Какво трябва да направим за да сме здрави?

Не пропускайте нашите публикации като се

За съжаление още никой не е открил начин да се отървем веднъж завинаги от грипните вируси, които ни атакуват веднага след като настъпят първите по-хладни дни. Единствената ни линия на отбрана срещу есенното и зимното нашествие на настинките си остават ваксините, но те се пренебрегват от мнозина. Може би защото у нас всички подкрепят схващането, че ако засилим добре имунитета си, няма да ни застигне нито един вирус. И може би донякъде са прави.

Засилването на имунитета до голяма степен зависи от храните, които ядем, и от начина по който живеем. Ето защо първото нещо, което трябва да направим през октомври, е да променим менюто си. В него трябва да има много витамин С, цинк и желязо. Колкото по-малко захар консумирате, толкова по-добре, твърдят лекарите. И уточняват, че въглехидратите правят белите кръвни телца много по-лениви, а това не е добре за имунитета.

Витамин С е от съществено значение за стимулирането на съпротивителните сили на организма. Недостигът му неминуемо води до податливост на организма към вирусни инфекции. Много от безценния витамин С има в цитрусите, кивито, леко лютия червен пипер, както и в почти всички пресни плодове и зеленчуци.  Лекарите спорят по въпроса за това, какво количество от този витамин трябва да се приема.

Ударно подсилване на имунитета
Ударно подсилване на имунитета

Обичайната препоръчителна доза е между 500 и 1000 милиграма на ден. Появата на диария е една добра индикация, че сте прекалили с него и трябва да ограничите цитрусите. Ако обаче, човек усети, че се разболява, трябва незабавно да започне да приема по 500 милиграма от витамина през 2 часа. В рамките на деня това ще го ободри и ще пресече възможността на вирусите да го повалят на легло по- дълго време.

Цинкът пък е важен антиоксидант. Според лекарите мнозина от нас не получават нужните дневни количества от този микроелемент.  Липсата му понижава съпротивителните сили на организма. Човек бързо прихваща циркулиращите във въздуха вируси и се разболява. Ето защо е добре да се знае, че цинкът има много силен противовирусен ефект и е в състояние успешно да се пребори с обикновената настинка.

Препоръчителният дневен прием варира между 8 и 12 милиграма за жените и между 11 и 15 милиграма за мъжете. Не бива да се приема повече от 40 милиграма на ден, защото това уврежда редица органи и може да застраши живота на човек. Най-големи количества цинк има в стридите, раците, свинския черен дроб, тиквените семки, черния шоколад, фъстъците и т н.

Добре е да се знае, че много често простудите се свързват с недостиг на желязо в организма. Обикновено в подобна ситуация клетките започват да страдат от недостиг на кислород, а това забавя обмяната на веществата.

Липсата на този елемент се проявява като честа умора, бледа кожа и податливост към инфекции. Хората, които имат тези симптоми, трябва спешно да включат в менюто си повече риба, яйца, червено месо, бирена мая и т н. Приемът на прополис през есента, освен че зарежда тялото с желязо, има тонизиращо и регенериращо действие върху клетките в тялото.

Едно от нещата, които задължително трябва да изключите от менюто си през октомври и ноември е захарта. Тя прави белите кръвни телца лениви, а това не е добре за имунната система, която трябва да реагира бързо, при вирусна инфекция. Освен това въглехидратите увеличават теглото ни, а напоследък всички лекари твърдят, че грипът обича по-пълните хора. Ето защо те съветват, ако на човек му се хапва нещо сладко, да избере плодовете пред парчето торта.

Вижте още и ⤵️
Невероятни имуно стимулатори
Повишете имунитета
По рецепта на Ванга
Как всеки ден да прочистваме организма си

Тагове

Свързани статии

Close