Здраве и храна

С тези храни ще преборите безсънието

Бадеми и сок от вишни борят безсънието

Не пропускайте нашите публикации като се

Добрият сън е изключително важен за цялостното здраве. Той може да намали риска от развитие на определени хронични заболявания, да поддържа мозъка и храносмилателната система и да стимулира имунната система.

За да се възползвате от здравните ползи от съня, обикновено се препоръчва да прекарвате между 7 и 9 часа непрекъснат сън всяка нощ. Въпреки важността му, много хора не успяват да си доставят достатъчно сън. Безсънието или хроничната неспособност за сън са най-честите причини за това.

Полезно

Според специалисти редовното ядене на бадеми понижава риска от хронични заболявания, като диабет тип 2 и сърдечни заболявания. Това се дължи на тяхното съдържание на здравословни мононенаситени мазнини, фибри и антиоксиданти.

Бадемите подобряват качеството на съня
Бадемите подобряват качеството на съня

Бадемите могат да помогнат и за подобряване качеството на съня. Това е така, защото бадемите, заедно с няколко други видове ядки, са източник на регулиращия магнезий. Консумирането на адекватни количества магнезий може да спомогне за подобряване качеството на съня, особено за тези, които страдат от безсъние. Смята се, че ролята на магнезий в насърчаването на съня се дължи на способността му да намалява възпалението. Освен това може да помогне за намаляване нивата на стресовия хормон кортизол, за който е известно, че прекъсва съня.

Нужди

Сокът от вишни има много впечатляващи ползи за здравето. Първо, има високо съдържание на хранително вещества. Една порция съдържа близо 60% от дневните нужди на витамин А, 40% от витамин С и 14% от манган. Освен това, той е богат източник на антиоксиданти, включително антоцианини и флавоноиди.

Сокът от виншни облечкава безсънието
Сокът от виншни облечкава безсънието

Антиоксидантите предпазват клетките от възпаление, което може да доведе до до хронични заболявания като диабет и сърдечни заболявания. Също така е известно, че сокът от вишни провокира сънливост и дори облекчава безсънието. Поради тази причина, пиенето на сок от вишни преди лягане може да подобри качеството на съня. Със сигурност си заслужава да опитате пиенето на вишнев сок преди лягане, ако се борите с безсъние и въртене в леглото.

Хормон

От месата пуешкото е най-подходящо. То е страхотна храна за преди лягане, поради способността му да насърчава сънливостта, въпреки че няма проучвания които да са изследвали ролята му в съня по-специално. Пуешкото има няколко свойства, които обясняват защо някои хора могат да се уморят, след като го консумират.

Най-вече защото съдържа аминокиселината триптофан, която увеличава производството на регулиращия съня хормон мелатонин. Протеинът в пуешкото месо също може да допринесе със способността си да предизвика умора.

Съществуват доказателства. че консумирането на умерени количества протеин преди лягане е свързано с по-добро качество на съня, включително по-малко пробуждания през нощта.

Вижте още и ⤵️
Как преяждането докарва безсъние
Половият акт подобрява качеството на съня
7 часа сън за щастие

Тагове

Свързани статии

Close