ЗдравеЗдраве и храна

Какво влияе на кръвната ни захар?

Кое повишава кръвната захар?

Не пропускайте нашите публикации като се

Някои диабетици смятат, че нивото на кръвната захар се повишава единствено от консумацията на сладкиши. Други са убедени, че могат да ядат сушени плодове в неограничени количества. Трети пък се чудят дали, ако страдат от инсулинова резистентност, могат да пият алкохол.

Болните от захарен диабет знаят много добре, че най-важното нещо за тях е да контролират нивата на кръвната захар, защото нейното покачване може да причини редица увреждания на организма.

Ето защо специалистите са описали някои от най-често срещаните митове, както и някои от малкото известните факти за кръвната захар и диабета, които е добре да се знаят от диабетиците.

кръвната захар
кръвната захар

Продукти “без захар”

Надписът може да бъде открит върху етикетите на множество продукти, но това не означава, че те не повишават нивата на кръвната захар. Добре е да знаете, че подсладителите също съдържат въглехидрати.

А разпадането на въглехидратите води до образуването на захари.

Ето защо би било добре, когато четете етикета на даден продукт, да проверите дали в него няма сорбитол, ксилитол, еритритол, малтитол и други подобни, които завършват на “ол”. Обърнете внимание и на това какво е количеството на въглехидратите.

Твърде мазни храни

Менюто, което е твърде богато едновременно на въглехидрати и мазнини, може да доведе до дълготрайно повишаване на кръвната захар.

Проблемът е в това, че мазнините забавят храносмилателните процеси. Така въглехидратите навлизат в кръвта по-бавно, което води до по-плавно, но и по-продължително (в рамките на 3 – 4 часа) покачване на кръвната захар и съответно до синтезирането на по-малко инсулин. А това е сериозен проблем при наличието на инсулинова резистентност. По тази причина специалистите обикновено съветват диабетиците да не прекаляват с мазните храни, особено в комбинация с твърде много въглехидрати.

Хляб и тестени изделия

Питали ли сте се някога дали има разлика между геврека, багетата чибатата или другите видове хляб?!

Калориите в геврека и багетата се равняват на тези в 5 – 6 филийки хляб. Понякога в тях има повече въглехидрати, отколкото и в най-обикновения хляб. Ето защо специалистите препоръчват на хората с диабет, когато им се дояде геврек, багета или франзела, да изяждат само половината от обичайното количество или да избират такива, които са направени от пълнозърнесто брашно или от лимец например.

За съжаление, цветът на хляба не винаги е гаранция, че той е приготвен от бедни на въглехидрати брашна. Понякога към белите брашна просто се добавя оцветител, така че купувайте диетичен хляб само от доказани фурни.

Различни заболявания

Нивото на кръвната захар се повишава тогава, когато тялото се бори с някакво инфекциозно заболяване.

Това се случва и когато човек се дехидратира силно. Причината не е само в лишаването на тялото от редовен прием на вода , но и в редица заболявания. Ето защо специалистите съветват диабетиците да пият достатъчно минерална вода, докато са болни. При наличието на други хронични състояния, те трябва да обсъдят вероятността от дехидратация с личния си лекар, а той да ги посъветва какво количество да пият всеки ден.

Ежедневен стрес

По време на стрес нивата на някои хормони скачат нагоре, а това води до рязко повишаване на кръвната захар. Затова ендокринолозите често съветват хората с преддиабет и диабет да посещават курсове по йога да медитират и да правят дихателни упражнения всяка сутрин. Слушането на музика и разговори с приятели също биха могли да помогнат в овладяването на напрежението и понижаването на кръвната захар.

Алкохолни напитки

Чистият алкохол би могъл да понижи нивата на кръвната захар, понякога дори да доведе до хипогликемия. Затова диабетиците задължително трябва да хапват по нещо, когато вдигат чаши за наздравица. Така те ще балансират кръвната си захар и няма да изпаднат в шок. Освен това след консумацията на спиртни напитки те не бива да си поставят инжекция с инсулин.

Вижте още и ⤵️
4 билки помагат при захарен диабет
Консумацията на захар изтощава организма
Лекове за диабет
Мравки познават диабета
Мед и диабет? Забравете!

Тагове

Свързани статии

Close