Здраве и храна

Полезните свойства на сушените сливи

Сушени сливи при запек, остеопороза и хемороиди

Не пропускайте нашите публикации като се

Сушените сливи и ползите за здравето

През зимата носете със себе си сушени сливи и ги яжте винаги, когато ви се прииска да хапнете нещо вкусно, съветват лекарите. В тях няма мазнини, а калоричността им варира от 200 до 300 калории за 100 грама. В същото време те са сред най-добрите източници на антиоксиданти – веществата, предпазващи клетките от свободните радикали.

Сушените сливи също така съдържат калий и желязо, витамин А и К, като и сорбитол, който ускорява храносмилането. Ето защо сушените сливи се препоръчват толкова често при запек и хемороиди.

сушени сливи
сушени сливи

Но с тях не бива да се прекалява (до 5 – 6 сливи на ден са достатъчни), защото действат слабително и човек може да прекара по-голямата част от деня в тоалетната.

Редно е да се отбележи още, че тези сушени плодове са богати на диетични фибри. Те също са полезни за храносмилателната система. Не се абсорбират, а вместо това остават в червата, където поемат част от водата и така ускоряват процеса на храносмилането.

Добре би било да се знае, че сушените сливи съдържат вещество, което е важно за здравето на костите. Затова плодовете се препоръчват както за превенция срещу разграждането на костите, така и за облекчаване на симптомите при остеопороза, от които се оплакват предимно жени в менопауза.

Не пропускайте да видите и ⤵️

Няколко причини да обикнете сушените плодове
Яжте 800 гр плодове всеки ден
Есенни плодове за здраве и красота

Тагове
Close