Статии

Как да убием миризмата на лук и чесън?

Как да се отървем от лош дъх в устата?

Не пропускайте нашите публикации като се

Но след като веднъж са попаднали в устната кухина, а от там и в стомаха, ароматът на лук и чесън е в състояние не само да развали настроението, но и да отблъсне околните. Устойчивият лош дъх може да бъде следствие от системни заболявания, както и заради наличието на определени храни в диетата. Така например, чесънът и лукът съдържат летливи компоненти (сулфиди). Веднъж попаднали в стомаха, те водят до появата на халитоза (лош дъх).

Характерната миризма след консумацията на чесън или лук се появява в резултат на отделянето на летливи серни съединения с издишания въздух. Може да продължи доста дълго време, особено ако зеленчуците са били консумирани пресни.

Как да убием миризмата на лук и чесън?
Как да убием миризмата на лук и чесън?

Как да се отървете от миризмата на лук или чесън?

Според дентални специалисти, най-ефективният начин е да миете зъбите и да изплакнете устата след употреба на лук или чесън. Водата за уста със силен аромат е в състояние да скрие лошия дъх при дишане.

Средствата за изплакване, различните лепенки и пяни за устната кухина, освежаващите дъха спрейове и дъвката могат да премахнат лошия дъх.

Дъвката всъщност само маскира лошия дъх.

Освен това ще допринесе за обилната секреция на слюнка, която почиства устната кухина. Различните продукти за дентална грижа също добре освежават устната кухина. Спрейовете с ярък вкус и аромат на ментол често се използват при халитоза. Както вече стана ясно, този термин се отнася до неприятния постоянен лош дъх, което може да е признак на патологични процеси в организма, нарушения на хигиенните изисквания, както и последица от консумацията на продукти, съдържащи летливи серни съединения.

Най-добрия начин да убиете миризмата на лук или чесън е да ги ядете преди важни събития. До известна степен съм против народните лекарства: дъвченето на магданоз, кардамон, карамфил и пр. Всъщност тези продукти само усилват другите миризми. Грубо казано, когато ядем лук или чесън, все пак останките от храна остават в устата ни: на езика, в междузъбните пространства. Затова е най-добре да си миете зъбите и да изплакнете устата с водите, предназначени за това.

Зъбите трябва да се почистват най-малко 2 минути, а празнините между тях трябва да бъдат почистени старателно с помощта на зъбен конец, тъй като при използването само на четка около 40% от зъбните повърхности остават недостигнати. След всяко хранене се препоръчва да изплакнете устата си. Също така, лошият дъх може да се пребори с консумацията на голямо количество вода. Това ще допринесе за по-обилното слюноотделяне. Изплакването на устата с обикновена вода, в която е разтворена морска сол, също ще помогне за изчистването на остатъците от храна в устата.

И все пак – какво препоръчва народната медицина за премахване на лошия дъх от устата?

И то не само в случаите, в които човек е консумирал лук или чесън.

Как да се отървем от лош дъх в устата?
Как да се отървем от лош дъх в устата?

Рецепта номер едно

1 с л дъбова кора и същото количество жълт кантарион се добавят към 2 ч ч (или около 600 милилитра) вряла вода. Оставете да къкри 15 мин. След като изстине се прецежда. Тази инфузия не само освежава дъха, но и укрепва венците.

Рецепта номер две

За да освежите дъха си и да се отървете от кървящите венци, в полезно да дъвчете прополис. Може да се дава дори и на деца вместо дъвка.

Друга полезна и естествена дъвка е боровата дъвка. Не всеки харесва вкуса, но венците след като се използва редовно, са в отлично състояние.

Вижте още и ⤵️
Мента или анасон с мед срещу лош дъх
Бъдете здрави от билките в природата
Лукът е лекарство и помощник в дома
7 ползи от чесъна

Тагове

Свързани статии

Close