Статии

Какво не бива да правите ако имате хрема?

Как да се спасим от хремата

Не пропускайте нашите публикации като се

Хремата е винаги първият симптом на простудни заболявания и както изглежда, наш вечен спътник. Но умеем ли да я лекуваме правилно? Оказва се, че повечето методи, с които хората са свикнали да се борят срещу ринита, са грешни.

Какво не бива да правите ако имате хрема?
Какво не бива да правите ако имате хрема?

Съдосвиващи капки

Използването на съдосвиващи капки за всички нас е повече от естествено при първите сигнали за поява на хрема. Ние веднага се втурваме към аптеката  и търсим онова средство, което веднъж вече ни е помогнало. В действителност, няма голяма разлика какво именно купувате. Във всички подобни капки действащото вещество е ксилометазолин или други аналози, идентични по състав.

В резултат на дългата употреба на такива капки тяхната ефективност намалява, препаратът само снема отока и запушването на носа за кратък перио от време, и за да дишаме свободно на нас ни се налага да използваме капките или спрея все по-често и във все по-големи количества.. А тази ситуация далеч не е безопасна. В резултат на дългото използване имунния отговор на нашия организъм към инфекцията с всяко посягане към капките се понижава и съдовете просто представат да реагират. А с времето те въобще могат да атрофират и да загубят способност да се свиват, което ще доведе до загуба на обонянието.

Отказ от лечение

Ако хремата въобще не се лекува, ние не само рискуваме да станем жертва на усложнения, но и да провокираме хронични заболявания, които постепенно дават далеч по-тежки симптоми, отколкото са секретите от носа. Става дума за синузит и други инфекциозни заболявания на синусите, които се съпровождат от повишена температура на тялото, силно главоболие и тежест в главата. На опасност се подлагат и други системи. Инфекцията и вирусите бързо се прехвърлят от един орган на друг и на този фон могат да се развият отити, трахеити, ларингити, тонзилити и др.

Сок от лук

Лученият сок е агресивен и способен да унищожи не само патогенните организми, но и полезната микрофлора в носната кухина, освен това лучените капки във висока концентрация могат да изгорят лигавицата на носната кухина или главните рецептори на обонянието.

Затопляне на носа

Понякога сухото затопляне помага на хрема – това е истина. Но в редица ситуации такива действия са безполезни, а в някои случай са въобще противопоказни. Например, когато ринитът се съпровожда от треска, повишена температура на тялото, а така също гнойни секрети от носа – това са първи сигнали, че заболяването има инфекциозна природа. Ако започнете да загрявате синусите, прилагайки към носа топли предмети (някои използват топло варено яйце или сол), температурата в тази област ще се повишава, което ще усили възпалителния процес и ще провокира размножаване на патогенните организми.

Промивка

Въпреки очевидната полза – почистване и овлажняване на носната лигавица, тази процедура създава голям риск от внасяне на инфекция, например в ушната кухина, и провокиране на отит. Освен това солените разтвори отмиват от организма не само вредната, но и полезната микрофлора, която създава имунна бариера за вирусите и бактериите в носните и дихателни пътища. Ето защо твърде честото промиване може да се окаже вредно за организма.

Носни кърпички

Старайте се да не използвате платнени носни кърпички. В моменти на остра хрема те са истински развъдник на инфекции. Съвременният свят вече е измислил много средства за лична хигиена, които не само улесняват живота, но и помагат да бъде по-здрав. Еднократните носни кърпички са не само удобни, но и горещо препоръчвани от лекарите за използване по време на хрема.

Вижте още и ⤵️
Какви знаци ни дава тялото
Повишете имунитета

Тагове

Свързани статии

Close