ЛековеНародна медицина

Избирайте чая според болката

За какво е полезен всеки вид чай?

Не пропускайте нашите публикации като се

Всеки човек има дни, в които се чувства зле – стресиран, разтревожен, уморен или с някаква настинка. За всички тези състояния народната медицина препоръчва да се пият отвари. Но на пазара има толкова много видове чай, че ориентирането е доста трудна задача. Напитките обаче трябва да се пият според състоянието, за да има ефект от тях.

Всички знаем, че зеленият чай помага в отслабването, а отварата от лайка държи стреса далеч от нас. Какво обаче знаете за другите видове? За съжаление, въпреки че в България има много билки, чаената култура не е добре развита, докато във Великобритания си имат следобеден ритуал за неговата консумация, а в Китай тази напитка се използва от хилядолетия за лечението на редица заболявания и за удължаване на живота. Истината е, че трябва да се пият различни чайове, но съобразени с болежката, която ни измъчва.

Избирайте чая според болката
Избирайте чая според болката

Черният понижава лошият холестерол

Тази напитка се смята за добър помощник в борбата с килограмите. Освен това черния китайски чай понижава нивата на лошия холестерол, което е особено полезно за диабетиците. Хора, страдащи от високо кръвно налягане, също могат да го пият, защото той стабилизира нивата на кръвното налягане. Други ползи, които той носи за здравето на организма, са: предпазване от кариес и подобряване вида на кожата. Понеже е силен не пийте повече от 2 чаши на ден.

Чай от мента намалява главоболието

Тази топла напитка помага при различни неразположения, успокоява болките в корема и подобрява кръвообръщението. Когато се пие сутрин има ободряващ ефект, а вечер – успокояващ и отпускащ. Също така ментовия чай понижава кръвното налягане и намалява главоболието. Човек може да го пие и при първи симптоми на настинка – болки в мускулите и ставите, дразнещо гърло, запушен ное и висока температура.

Чай от мащерка е идеален за студовете

Мнозина предпочитат този чай през зимата, тъй като той е известен с благоприятното си действие върху горните дихателни пътища. Чаят от мащерка с малко мед и лимонов сок действа положително на нервната системаподпомага заспиването, когато се консумира вечер преди лягане. Отварата се грижи и за здравето на бъбрецитезащото билката има доказано антисептично действие. Някои хора изплакват устата си с хладък чай, след като са си измили зъбите, защото той допълнително прочиства устната кухина от различни микроорганизми.

Лайка срещу страх и менструални болки

Чаят от лайка е известен още като антистрес напитка, тъй като отпуска и успокоява нервите. Една от съставките в билката има доказано добър ефект при хора с обикновено главоболие или мигрена. Други ползи от този чай са намаляване на менструалните болки и контролиране температурата на тялото. Според някои изследвания тази топла напитка засилва имунитета и облекчава мускулните спазми. Не е за пренебрегване и фактът, че тя предпазва от образуването на съсиреци в кръвта, т е може да се използва в превенцията на инсултите.

Липов при безсъние и диария

Липовият чай е идеален избор за хора, които обичат да пият топлата напитка всеки ден. Той е пълен с витамини, антиоксиданти, танин и етерични масла. Има доказано успокояващо действие. Ето защо се препоръчва за онези, които страдат от лека форма на безсъние . Идеален е и за хиперактивни деца. Отварата от липов цвят блокира главоболието и облекчава съществено пристъпите на мигрена. Освен това действа благоприятни на стомашно-чревния тракт – облекчава подуването на корема, спира диарията и отпуска гладката мускулатура на стомаха. Нашите баби са го използвали масово при лечение на настинка и грип.

Зеленият чай влияе най-добре на бъбреците

Зеленият чай има изключително благоприятно действие върху човешкия организъм. На първо място той влияе благоприятно на метаболизма. Пречиства организма и засилва перисталтиката. Стимулира производството на хормона норадреналин, който помага за бързото изгаряне на калории. Освен това влияе добре на бъбреците и пикочния мехур. Неутрализира свободните радикали, които са основни виновници за стареенето на организма. Затова много хора смятат, че този чай удължава живота.

Чай от магданоз зарежда калций

Тази топла напитка е изключително богат източник на антиоксиданти. Поради тази причина употребата ѝ може да намали свободните радикали и да запази кожата в добър вид. Също така намалява възпалението при заболявания като остеоартрит и ревматоиден артрит. Добре е да се знае също така, че магданозът съдържа 3 пъти повече витамин С от портокалите и 2 пъти повече желязо от спанака. Той е по-богат на бета-каротин от морковите.

Бял чай при високо кръвно

Макар, че зеленият и черният чай са много здравословни, белият е най-малко обработван, т е в него има най-голямо количество антиоксиданти. А за тях се знае, че основно защитават клетките от стареене и от израждането им в ракови. Препоръчва се предимно на хора, които са предразположени към рак на дебелото черво, простата или стомаха. Освен това тази напитка понижава кръвното, чисти лошия холестерол, укрепва костната система и пази от грипни вируси.

Ройбос забавя стареенето

Този вид чай набира все по-голяма популярност у нас – особено сред фитнес ентусиастите. Ройбос забавя стареенето, изгражда силен имунитет, отпуска мускулите след усилена тренировка и действа добре при редица кожни заболявания. Топлата напитка е добър източник на калций, който укрепва костите и пази от фрактури през зимата. Също така тя намалява стреса, особено след дълъг и уморителен ден в офиса. Може да се пие дори и от бременни и кърмачки.

Хималайският укрепва костите

Никой не знае кой е измислил рецептата на тази топла напитка. Тя е известна от хилядолетия и мнозина я наричат хималайски чай. Приготвя се от 7 вида подправки – канела, индийско орехче, карамфил, шафран, кардамон, джинджифил и кориандър. Съставките са идеални за сваляне на килограми, за регулиране на кръвната захар, за заздравяване и укрепване на костите, за подпомагане на умствената дейност, за почистване на кръвта и черния дроб от токсини.

Внимавайте с джинджинфиловия чай

Напитката е подходяща за хора, които имат стомашно-чревни проблеми, стига да понасят леко лютивия му вкус. Джинджифилът подобрява перисталтиката на червата , бори се със сутрешното гадене, намалява чувството за умора, успокоява възпаленията и подобрява дишането. Странният корен е богат на антиоксиданти. Добре е да се знае обаче, че прекалената консумация на чай от джинджифилов корен може да доведе до сериозни странични ефекти.

Вижте още и ⤵️
Промивайте очите с чай от лайка
Билки амулети
Билки решават всички проблеми на косата

Тагове

Свързани статии

Close