Здраве и храна

Защо белият хляб сутрин води до диабет

Да избягваме ли белият хляб сутрин?

Не пропускайте нашите публикации като се

Специалистите съветват сутрин да не започваме деня с овесени ядки, бисквити, сладкиши и бял хляб.

Според тях закуската не трябва да се състои само от зърнени храни и други въглехидрати, защото това е първото хранене, след като човек се е събудил.

Според диетолозите, ако редовно закусвате предимно с въглехидрати, това може да доведе до диабет, наднормено тегло и разстройство на стомашно-чревния тракт.

Защо белият хляб сутрин води до диабет
Защо белият хляб сутрин води до диабет

Оказва се, че продукти като овесени ядки, бисквити, сладкиши и бял хляб значително повишават нивата на кръвната захар. А когато глюкозата рязко се повишава, тялото започва интензивно да произвежда инсулин и това води до рязко намаляване концентрацията на кръвната захар и до доста опасни състояния.

Първо, човек може внезапно да почувства глад и слабост и това се дължи на факта, че в мозъка му липсва глюкоза. В резултат на това започваме неусетно да се храним по-често и повече. А в крайна сметка това води до въглехидратна зависимост. Подобни промени в организма силно влияят върху работата на панкреаса, така че човек започва да наддава на тегло, тъй като излишната захар в тялото започва да се превръща в мастни натрупвания.

Панкреатичната недостатъчност може също да доведе до развитиер на диабет тип 2.

Вижте още и ⤵️
Закусващите не дебелеят
Здравословни и хранителни закуски

Тагове
Close