Статии

Времето влияе върху мозъчната дейност

Как сезоните влияят на мозъчната дейност

Не пропускайте нашите публикации като се

Досега беше известно, че сезонните промени могат да окажат влияние върху психическото състояние на хората. Ново проучване вече твърди, че те могат да повлияят пряко и върху начина , по който работи мозъкът.

Времето е в състояние да промени не само настроението, но и нивото на интелигентност, смятат учените. Според тях активността на мозъчните области варира в зависимост от нивото на слънчевата енергия и топлите и студени месеци.

Времето влияе върху мозъчната дейност
Времето влияе върху мозъчната дейност

В експеримента били включени 28 доброволци. Те били подложени на тестове и анализи по един път на всеки сезон – зимата, лятото, пролетта и есента. Това позволило да се направи преценка на динамиката на когнитивните мозъчни функции, включително на паметта, координацията, способността да се усвоява и обработва информация и т. н.

По този начин изследователите открили, че нивата на някои познавателно способности зависят от времето на годината.

Например краткосрочната памет достигнала своя връх през есента, но намалява активността си в деня на пролетното равноденствие. Областите на мозъка, отговорни за устойчивото внимание, пък показвали друга активност – по време на лятното слънцестоене достигали максималната граница на своята дейност, докато по време на зимното слънцестоене работели най-слабо.

Разбира се, тези зависимости трябва да бъдат изучени по-детайлно, допълват авторите на проучването. За разлика от дневните биоритми, тези които са свързани със сезоните, все още са малко изследвани.

Не пропускайте да видите и ⤵️
Философия на сезонното хранене
4 ефективни рецепти за коса при смяна на сезоните
Чудодейната сила на лимона в сезона на грипа

Тагове
Close