Статии

Какъв е характерът на детето според цвета който харесва?

Цветни проблеми, цветни решения

Не пропускайте нашите публикации като се

Забелязали ли сте, че на рисунките на децата често слънцето и небето са сини? А дърветата заедно с къщите – червени? Ако попитате малкия човек защо ги е нарисувал именно така, ще стане ясно, че той знае, че цветовете трябва да са други, но просто така му харесва…

Американски езотерици разработили методиката “Цветни деца”, с помощта на която по-често използваните цветове в рисунките може да определят характерът, емоционалният климат в семейството, а главното – да се прогнозира какъв човек ще порасне детето. При това на всеки цвят има конкретен коригиращ цвят, който, добавен в живота на детето – в облеклото, интериора на стаята, в разцветката на играчките, може да  неутрализира отрицателните черти на неговия основен цвят. И така, кой е любимият цвят на вашето дете?

Какъв е характерът на детето според цвета който харесва?
Какъв е характерът на детето според цвета който харесва?

“Жълти” деца 

"Жълти" деца
“Жълти” деца

Жълтото е цветът на духовността, но в същото време и на опасността. Тези, които го предпочитат, са свободни хора, оригинални, затова са опасни за тези, които поставят на първо място реда, неограничената власт, йерархическата система в отношенията.

“Жълтото” дете е фантазьор, обича приказките и шегите. Предпочита да си играе само, и то предимно с абстрактни играчки: камъчета, клончета, кубчета. Когато порасне, то ще отдава предпочитание на разнообразната и интересна работа. Едва ли ще остане на една и съща длъжност цял живот. Стабилността няма да е негов спътник. Винаги в нещо ще вярва, ще се надява на нещо, ще се стреми да живее с бъдещето. Могат да се прояват такива черти на характера като непрактичност, стремеж да избягва вземането на решение, безотговорност.

Коригиращ цвят – синьо-зелен.

“Червени” деца

"Червени" деца
“Червени” деца

Червеният е цветът на здравето, живота, силата, властта. Тези деца са открити и активни. На родителите им е трудно с тях – те са пъргави, непослушни и немирни. Когато пораснат, високата им трудоспособност ще се определя от стремежа да постигнат успех, да заслужат похвала. От тук идват напоритостта и егоизмът им. Тези хора често успяват в живота, достигат висоти в кариерата, но в личния живот често не им върви. Интересите на днешния ден за тях са над всичко.

Коригиращ цвят – син.

“Сини” деца

"Сини" деца
“Сини” деца

“Сините” деца са пълна противоположност на “червените”. Неслучайно “червените” деца могат да се успокоят със син цвят, а  “сините” – с червен. “Синьото” дете е спокойно, уравновесено, обича да прави всичко, без да бърза. С удоволствие лежи на дивана с книжка в ръка, размишлява, обсъжда подробностите. То предпочита задушевната дружба със себеотдаване и самопожертвование. За разлика от “червените” деца му е приятно да дава, а не да получава.

Често децата избират синия цвят не защото са спокойни, а защото в даден момент много се нуждаят от покой. В бъдеще това са добри и отзивчиви хора. Опасността, която ги дебне, е, че винаги ще намерят желаещи да ги използват. 

Коригиращ цвят – червен.

“Виолетови” деца

"Виолетови" деца
“Виолетови” деца

На езика на цветовете виолетовият означава тайна, мистика, съзерцание, внушаемост. Такива деца имат богат вътрешен живот и се отличават с артистизъм, чувствителни са, склонни към увлечение по магията, мистиката (както в детството, така и в зрелостта). Лесно е да бъдат хипнотизирани и са лесно възбудими. Стремят се да направят впечатление, но при това са способни да се погледнат и отстрани. Раними са и повече от другите се нуждаят от подкрепа и поощрение от родителите.

Коригиращ цвят – червен (за придаване на увереност), син (за вътрешен комфорт и спокойствие).

“Синьо-зелени” деца 

Синьо-зеленият цвят означава вода, студ, гордост, тщеславие. Той е индикатор на състоянието на нервната система. Тези, които го харесват, имат опънати нерви. Нервното напрежение се определя от характера на човека или може да бъде предизвикано от ситуация, когато индивидът се страхува да не сгреши, да се лиши от постигнатите успехи, да предизвика критика по свой адрес. Не случайно “синьо-зелени” са всички чиновници и администратори.

Можете да предпазите “синьо-зелените” деца от излишна регламентация, като им предоставите повече свобода, поощрявайки инициативата. Можете да намалите изискванията (например да не настоявате детето да получава само шестици).

Коригиращ цвят – жълт.

“Зелени” деца

"Зелени" деца
“Зелени” деца

“Зеленото” дете се счита за изоставено и много се нуждае от майчина любов. За да не порасне “зелена” личност (консервативна, страхуваща се от промените, които при нея се асоциират със загуби), е необходимо творческо възпитание и развиване на откритост. На такова дете му е необходимо чувство за защитеност и сигурност.

Коригиращ цвят – оранжев.

“Оранжеви” деца

"Оранжеви" деца
“Оранжеви” деца

Те са лесно възбудими, крещят без всякаква причина. Когато към оранжевото слънце се добави и оранжево небе, при това оранжева майка и оранжев татко, този цвят става предизвикателен, неприятен, дразни и опустошава.

Коригиращ цвят – селен.

“Кафяви” деца

"Кафяви" деца
“Кафяви” деца

Този приземен, уютен и приятен в малко дози цвят при “кафявите” деца става начин да създава свой свят, надежден и затворен, който ще ви осигури чувството за безопасност. Съществуват много причини за “кафявия” дискомфорт: слабо здраве, семейни неуредици, участие в драматични събития.

Коригиращ цвят – небесносин, виолетов.

“Небесносини” деца

"Небесносини" деца
“Небесносини” деца

Небесносиният цвят говори за свобода, безгрижие, неотменна склонност към промяна на обстановката. Обикновено го предпочитат момчетата. Често от тях израстват моряци или летци.

Корогиращ цвят – розов

“Розови” деца

"Розови" деца
“Розови” деца

Този цвят обикновено е предпочитан от момиченцата. “Розовото” дете често е нежно, слабо, срамежливо, много зависимо, нуждае се от постоянна подкрепа.

Коригиращ цвят – небесносин. 

“Лилави” деца

"Лилави" деца
“Лилави” деца

Лилавият цвят също е любим на момичетата. Той говори за такива черти на характера като слабост, чувство за самота, беззащитност. “Лилавото” дете често е потопено в свой тайнствен свят, некомуникативен, артистичен, нервен.

“Черни” деца

Черният, като цвят на заплахата, е съвършено противопоказен на децата. Ако малкият човек предпочита черното пред всички останали цветове, това свидетелства за преждевременно съзряла сложна психика и за стрес, преобърнал живота му. Колкото по-силно е предпочитан този цвят, толкова по-голяма е заплахата, по-драматично е състоянието на детето.

“Сиви” деца

Друга психологическа картина дава сивият цвят – също противопоказен на децата и означаващ рутина, безпросветност, отхвърляне, бедност. Най-често “сивите” деца са тихи, плахи, затворени. “Сивата” ситуация възниква, когато детето е било изолирано или само се е изолирало от другите деца. Ако човек не може да определи дали му харесва сивото, или не, това е първият признак на умора.

Последните три цвята не се поддават на обикновена корекция. Ако лилавият може и да не се коригира, то в случая с предпочитание на детето към сивото или черното трябва да се обърнете към психолог и колкото може по-скоро да помогнете на малкия човек да реши своите проблеми….

Вижте още и ⤵️
Как цветовете влияят на психиката ни
Подобрете отношенията си с помощта на цветовете
Тайното послание на цветовете
Как въздействат цветовете върху човешката психика
Силни цветове на всяка зодия

Тагове

Свързани статии

Close