Здраве

Водата ни предпазва от множество болести

Защо водата е толкова полезна?

Не пропускайте нашите публикации като се

Повечето от органите и системите в човешкото тяло функционират по-добре, когато в тялото има достатъчно вода. Те транспортират хранителните вещества до всяка клетка в тялото и отнася ненужните вещества.

Приемът на вода също така подпомага отделянето на слюнка, която е необходима за преглъщане на храната, но и за изчистване на устната кухина от бактерии.

Водата ни предпазва от множество болести
Водата ни предпазва от множество болести

Водата подпомага и движенията на червата (перисталтиката), така че да се предотврати риск от запек. Ако човек не приема достатъчно вода, може да се появи засилено отделяне на солна киселина.

Повишеният прием на вода може да помогне и за загубата на килограми, ако се консумира редовно. Пиенето ѝ преди хранене може да предотврати преяждането, тъй като създава усещане за пълнота.

Но това не е всичко – консумацията на вода е жизнено важна  и за функционирането на мозъка. Проучване от 2013 г показва влиянието на водата върху настроението и работата на мозъка. В него се установява, че участниците, които приемали повече течности – около 775 мл, имат по-бързи реакции. А дехидратираните се сблъскват по-често с негативното настроение, включително тъга и напрежение.

Приемът на вода е необходим и за ставите, тъй като хрущялът, намираща се в тях и в дисковете на гръбначния стълб, съдържа около 80% вода. Дългосрочната дехидратация може да доведе до болка в ставите.

И не на последно място – водата повишава работоспособността, регулира телесната температура, предотвратява образуването на камъни в бъбреците и поддържа кръвното налягане в норма. 

Вижте още и ⤵️
Лекуване с вода
Вълшебната медена вода
Как бързо и ефективно да изчистим водата?
Лимонена вода срещу хълцане
Минералната вода изчиства токсините
Лечение с чаша топла вода

 

Тагове

Свързани статии

Close