Здраве

7 причини за досадното главоболие

Спрете главоболието

Не пропускайте нашите публикации като се

То възниква не по време на стрес, а след него.

Съществуват десетки причини за неприятното главоболие. Ако при едни умората може да предизвика или да влоши състоянието, при друго е в резултат на определени храни или напитки. Познаването на причините позволява да се намали вероятността от бъдещо главоболие.

7 причини за досадното главоболие
7 причини за досадното главоболие

Ето седемте най-често срещани причини:

Времето

То е най-често срещаната причина за главоболие. Не всякакъв вид време обаче води до проблеми. Когато става горещо, промяната във влажността и налягането може да доведе до промяна в отделянето на химически вещества в мозъка, което причинява главоболие. И макар, че не е възможно да се промени времето, възможно е да се предвиди пристъпа и да имате под ръка обезболяващо средство.

Стрес

Около две трети от хората с главоболие обвиняват стреса за пристъпите. Главоболието обаче често възниква след него. Получава се, защото нивото на хормоните, които “препускат“ из тялото и му помагат да се справи със стреса, изведнъж спадат, което води до разширяване на кръвоносните съдове и до главоболие.

Стресът често причинява и напрежение в мускулите на врата или раменете, или в мускулите на скалпа. Това на свой ред може да повлияе на позата и да задълбочи симптомите, ако човек седи продължително пред компютър или извършва фина дейност със ръце. Ако главата се изкривява при четене, мускулите на скалпа се напрягат. Всяко от нещата може да доведе до тензионно главоболие, свързано със стрес.

Диетата

Тя може да играе огромна роля за общото здравословно състояние и благополучие – а може да бъде важна и за предизвикване на главоболие. Обичайните храни, които могат да бъдат причина, включват сирене (особено зрели сирена), шоколад, цитрусови плодове, консервирани меса, ядки, лук, солени храни и веществото мононатриев глутамат, използвано като добавка в храните. Дори сладоледът може да причини главоболие у някои хора, но за щастие то е кратко.

Опитайте се да премахнете или намалите храните, които предизвикват проблема и от това следва да се разреди честотата на главоболието.

Прием на определени течности

Прекомерното пиене на чай, кафе или алкохол може да предизвика главоболие. Опитайте се да намалите количествата, приемани през деня и пийте много вода. Обезводняването е също ключов фактор.

Пропускане на хранене

Пропускането на хранене също е причина. Това е така, защото може да доведе до ниско ниво на кръвната захар, което също води до главоболие.

Захарта

Приемането на много захар също предизвиква пристъп, тъй като води до бързо увеличаване на нивото на кръвната захар.

Недоспиване

То също може да е причина за главоболие. Опитайте да спазвате добър режим на сън: лягайте и ставайте по едно и също време всеки ден.

Домашни трикове срещу болката

Студените компреси действат като локален анестетик. Ако нямате лед, вземете от фризера пакет замразени зеленчуци и ги увийте в кърпа. Поставете компреса върху челото или слепоочията. С подобен успех можете да използвате и обикновена кърпа, напоена със студена вода.

Масажирайте слепоочията, така ще се успокои болката.

Сложете пакетчета чай от мента върху клепачите. Полежете с тях 10-ина минути.

Потопете краката в топла вода с няколко капки масло от лавандула. Топлата вода ще намали налягането в кръвоносните съдове в останалата част на тялото, включително и в главата.

Завържете стегнато кърпа върху челото.

Вижте още и ⤵️
Билки амулети
Избирайте чая според болката
Стресът съсипва здравето ни
Какви знаци ни дава тялото

Тагове

Свързани статии

Close