Здраве и красота

4 грешки със сешоара

Как правилно да си сушим косата със сешоара

Не пропускайте нашите публикации като се

Грешки при сушене със сешоар

Сешоарът ви облекчава когато бързате, но може да навреди на косата, ако него използвате правилно.

1. Сушите на максимална температура

Всеки качествен уред има поне 3 степени. Ако често използвате най-силната, икономията на време може да доведе до дълги месеци лечение на косата. Горещият въздух я пресушава.

4 грешки със сешоара
4 грешки със сешоара

Сложете ръката си под струята, пареща на 90 градуса, и вижте колко ще издържите. Кожата има нервни окончания, които ви карат да дръпнете ръката си след секунди. Косата обаче няма. Водата се изпарява, а кератиновата обвивка на косъма се нарушава.

Нанесете на влажната коса термозащитно средство. Сушете я максимум на средна степен – около 60 градуса. Накрая обдухайте със студен въздух в посока от корените към връхчетата.

2. Използвате четка

Преди да започнете сушенето, не бива да сресвате косата, ще я травмирате. Именно това се случва, когато зъбците преминат през наситената с влага коса.

В състава на всеки косъм има вещество, което съхранява еластичността муколаген. Но той има предел. Ще издържи натоварване от разресване с пръсти, не с четка.

Ако използвате за миене само шампоан, пръстите също ще навредят. Балсамът пази колагена и помага за по-лесно разресване. То се прави само под душа, не след това.

3. Неправилна последователност

Правилното сушене започва с увиване на косата с кърпа, която попива излишната влага.

След това се нанася защитен кондиционер, разнася се с пръсти. Накрая се включва сешоарът.

Ако веднага започнете с него, от влагата покритието от серамидни пластинки е отворено и горещият въздух стига до сърцевината на косъма. Така много бързо ще се изпари всичката влага от него. Косата ще изгуби еластичност.

Сешоар
Сешоар

4. Не се съобразявате с дължината на косата

При дългата проблемът е най-голям. Косъмът се храни само от корените, а долната половина остава изтощена и суха. Защитното покритие е нарушено.

Затова сушенето винаги започва отгоре надолу, от лицето към тила, от бретона към долната част. Най-добре е да изсушите към корените, а да оставите върховете да изсъхнат сами.

Задължително обдухайте краищата със студен въздух!

Не пропускайте да видите и ⤵️ 10 златни съвета за секси коса
4 маски с жълтък за супер коса
5 природни маски за подхранване на косата
Билки решават всички проблеми на косата
Бляскава коса с холивудски рецепти

Тагове

Свързани статии

Close