Здраве

Мозъчните възпаления водят до депресия и деменция

Възпалителните процеси са пряко свързани с мозъка

Не пропускайте нашите публикации като се

Защо страдаме от депресия и деменция?

Допреди няколко години се смяташе, че инфекциите водят до възпаления само в тялото – вярваше се, че има някаква невидима бариера между корпуса и главата. Но вече е ясно, че те са част и от проблемите, свързани с мозъка. А участието на имунитета във всичко това е в основата на новите терапии.

Мозъкът бързо се очертава като един от новите органи, които се влияят пряко ит всяко вътрешно възпаление. На лекарите, които са завършили медицина в края на ХХ век, им е било обяснявано, че има “невидима бариера между мозъка и имунната система”.

През ХХI век обаче стана ясно, че те са дълбоко свързани помежду си и са в непрекъснат контакт. Едва сега медицинските умове се отварят за идеята, че възпалението може да бъде толкова широко и дълбоко, че да замеси в този процес дори мозъка, водейки до умствени разстройства, депресии и т. н.

Напредъкът в лечението на множествена склероза (МС) показва пътя, по който трябва да се движи терапията в следващите години.

Много от новите лекарства за МС са проектирани така, че да предпазват пациентите от увреждане на мозъка, причинено от собствената им имунна система, която се е активизирала като отговор на някакво възпаление. Изучаването на този механизъм може да доведе до пробив в превенцията и лечението на състояния като депресия, деменция, психоза.

Вероятно в най-близко бъдеще депресията ще се лекува като артрита, психозата – като рака, а МС – като грип, коментират учените. И допълват, че лекарството, лицензирано първоначално като средство за борба с МС, вероятно ще е ефективно и при хора с шизофрения. Защото всичко, от което страдаме, ще се окаже продукт на най- обикновено възпалениедори необяснимата тъга през зимата.

Не пропускайте да видите и ⤵️

Изпадаме в депресия от енергийно натоварване
Как да станем от леглото, когато сме в депресия?
Премахнете гъбички и депресия с индрише

Тагове
Close