ЗдравеСтатии

Връзката между ръста и риска от рак и деменция

Защо високите мъже имат по-голям риск от тумори?

Не пропускайте нашите публикации като се

Високите мъже имат по-малък риск за деменция, но за тумори е обратното.

Има и други предимства да бъдеш висок мъж, освен да можеш да достигаш горният рафт без стълба и лесно да се качваш в старите градски автобуси.

Проучване на университета в Копенхаген, Дания, откри асоциация, която не е изследвана сериозно до момента: връзка между ръста и риска от деменция.

Високите мъже имат по-голям риск от тумори
Високите мъже имат по-голям риск от тумори

Изследването под ръководството на д-р Терезе СарабХодж Йоргенсен е вдъхновено от предположенията на предишни проучвания, че височината на човека може да е в някакво съответствие с рисковете за здравето на мозъка. Йоргенсен и екипът ѝ получили достъп до данни за над 666 хиляди мъже, родени между 1939 и 1959 г. Близо 71 хиляди от тях били братя, а 7388 – близнаци.

Изследователите установяват, че, изглежда, има връзка между ръста на мъжа и риска от деменция. По-специално мъжете, които са по-високи от средното за извадката, имат по-нисък риск от деменция в сравнение с мъжете, които са по-ниски от средното.

По този начин, ако средната височина за мъже, родени през 1939 г, е 1,75 метра, за около всеки 6 см над средния ръст рискът от деменция намалява приблизително с 10%.

Изглежда малко вероятно анатомичната характеристика сама по себе си да обясни връзката между височината и риска от деменция.

По-скоро ниският ръст може да отразява условията на околната среда по време на ранния живот, които биха могли да бъдат истинските рискови фактори за деменцията, обясняват в “Медикъл нюз” учените.

Те са коригирали получените резултати за възможни изкривяващи фактори като образованието и оценките на тестове за интелигентност, описва методиката. След прилагането на коефициенти за тези два важни когнитивни умения показтеля връзката между ръста и риска от деменция намалява, но не значително.

В намаляваща степен корелациите ръст – деменция се установяват и сред братята и сред близнаците.

Но монетата винаги има две страни.

Проучване на Калифорнийския университет е установило, че мъжете с ръст на баскетболисти са около 2 пъти по-рискова група за онкозаболяване. Екипът е направил преглед на 4 големи проучвания, които проследяват височината и честотата на рака.

Рискът от новообразувания нараства с 10% на всеки 10 см над средния ръст и за мъжете и за жените.

Една възможна причина високите хора да имат повишен риск от рак може да се дължи на простия факт, че имат повече клетки в телата си. А колкото повече на брой клетъчни деления има, толкова по-голяма е възможността да мутират и да доведат до растеж на тумори.

В проучването рискът от рак нараствал за смущаващо голям брой от видовете злокачествени образувания – 18 от 23-те вида рак, които били проследявани. Няма обяснение защо освен общата постановка за по-голямата площ в сравнение със среден ръст, но вероятността за най-агресивния вид рак на кожата имал неочаквано силна връзка с височината

Вижте още и ⤵️
Стопирайте рака на гърдата
Тайните на конопеното семе
Рак
Рак на простатата

 

Тагове

Свързани статии

Close