Статии

Как да станем от леглото, когато сме в депресия?

Как да се справим с депресивни състояния?

Не пропускайте нашите публикации като се

Как да станем от леглото, когато сме в депресия?Депресията е голямо предизвикателство. Човек страда от безпомощност, умора, безсъние, тревожност, аритмия, повишаване на теглото или точно обратното – рязко отслабване. Да се живее по този начин, е трудно, без значение какви са симптомите. Понякога дори самото ставане от леглото може да изглежда като огромно и невъзможно усилие.

Безсънието почти винаги е предвестник на депресия. В интерес на истината всеки трети човек може да има проблеми със заспиването. Но ако това състояние е съчетано с хиперсомния (прекалено много сън) преди обяд или в следобедните часове, то тогава трябва да се потърси помощ.

Как да станем от леглото, когато сме в депресия?
Как да станем от леглото, когато сме в депресия?

Въпреки че мнозина използват медикаменти за заспиване вечер, консултацията с терапевт, медиацията и практикуването на различни техники за дишане понякога могат да са много по-ефективни и да предпазят всеки от усещането за безнадеждност. Ето още няколко съвета, които специалистите дават при депресия.

Създайте си сутрешен ритуал за събуждане

Много хора зациклят в рутината на ежедневието си и това ги демотивира за ставане от леглото сутрин. Обикновено те нямат никакво желание да закусят, да се облекат и да отидат на работа. Просто се опитват да излязат от вратата и да отидат в офиса, за което често им се налага да положат големи усилия.

Специалистите съветват да си създадат някакъв сутрешен ритуал, заради който си струва да се събудят сутрин и който ще им даде някаква различна перспектива за деня. 

Ако човек е в депресия, трябва просто да се опита да седне в леглото – да нагласи възглавницата си така, че горната част на тялото му да е изправена (за целта може да се използва и втора възглавница, която е наблизо) Понякога самото седене доближава човек до ставането и подготовката за началото на деня.

Заложете на класиката – навийте алармата

Звъненето на алармата също е задължителна част от сутрешния ритуал за ставане от леглото – особено когато човек е в депресия. Затова в спалнята винаги трябва да има будилник или телефон, който да звъни в определено време.

Най-добре би било, ако те са извън обсега на действие, които могат да се извършат в легнало положение. Така се избягва възможността алармата да бъде изключена, а човек да се свие обратно в завивките си. Идеята е да се изправи и да я изключи. А когато веднъж е изскочил от леглото, останалото изглежда по-лесно.

Мислите за закуската, а не за проблемите си

Когато човек е в депресия и го измъчват различни мисли за финансови, служебни или семейни проблеми, най-добре би било да се съсредоточи върху първата за деня чаша с кафе и закуската.

Колкото и странно да звучи, това може да е една добра мотивация за ставането от леглото и подготовка за работа. Ако стомахът започне да “мърмори”, това със сигурност ще накара всеки да мисли за яйца, бекон, сандвич и т н.

Въпреки това специалистите предупреждават, че това не винаги върши работа, защото мнозина в това състояние изпитват силна тревожност и това ги лишава от апетит. Все пак е добре да се знае, че хапването на нещо малко сутрин (дори да е само парченце хляб), действа не само на метаболизма, но и на психиката. Освен това, ако се приемат лекарства сутрин, е задължително човек да има нещо в стомаха си.

Как да се справим с депресивни състояния?
Как да се справим с депресивни състояния?

Фокусирайте се върху това, което е около вас

Наличието на листове хартия и химикалка на нощното шкафче може да изглежда старомодно или като в хотелска стая, но определено от тях има нужда всеки, който често изпада в депресия.

Специалистите съветват тези хора да записват всичко, за което са благодарни. Това е особено полезно, ако се направи вечерта, а текстът се препрочете на сутринта. Когато човек си спомня за позитивите в живота си, ще започне деня си с малко по-добро настроение.

Другата възможност е човек да си вземе домашен любимец и да се съсредоточи върху неговите нужди – да го изведе на разходка, да го нахрани и т н. Кучето или котката могат да са голяма мотивация за събуждане сутрин, независимо от това дали човек е в депресия или не. Прекарването само на няколко минути в среда на безусловна любов, която животните обикновено създават, оказва невероятен положителен ефект върху настроението на всеки човек.

Следете в спалнята да влиза светлина

За хората, които страдат от депресия и тревожност, най-добре би било в стаята да влиза светлина.

Специалистите наричат това “светлинна терапия”. Ярка сутрешна светлина (известна още и като бяла светлинна терапия) често се препоръчва на хора със сезонно и особено тежко депресивно разстройство или с хронични нарушения на съня. Необходими са още изследвания в тази посока, но съществуващите към момента данни сочат, че светлината има потенциал в борбата с различни психични проблеми и действа подобно на антидепресантите. А и не бива да се забравя, че организмът съществува на базата на циркадния механизъм (ден-нощ). 

Депресия
Депресия

Как да станем от леглото, когато сме в депресия?

Не се страхувайте да потърсите помощ

Ако депресията е по-тежка и човек дни на ред не може да стане от леглото, това може да отключи хроничен проблем. Тогава е задължително да се потърси помощ.

Тя може да дойде от най-близките хора, от приятелите или от колегите, ако те знаят как да реагират в подобна ситуация. Практиката обаче показва, че повечето българи са доста неграмотни в това отношение и са склонни да “забият” човек още по-дълбоко в неговата тревожност.

Специалистите съветват всички по-чувствителни хора да обсъдят това с околните и да ги помолят за съдействие, когато са в криза. Ако човек живее с някого, той трябва да го помоли да седне до него в леглото и да го събуди. Когато някой се чувства самотен и тъжен, присъствието на любимо и разбиращо същество е безценно.

Същото важи и за колегите в офиса. Ако са достатъчно интелигентни и сензитивни, биха донесли чаша кафе или биха помогнали в изпълнението на задачите, без да критикуват или разпитват своя колега в депресия. 

Повечето тревожни и самотни хора са отворени за помощ. Не е нужно обаче те да бъдат разпитвани за онова, което ги е вкарало в депресия. Важно е околните да разберат, че нещо се случва и да са достатъчно тактични. Да се признае, че някой е в труден момент, може да бъде достатъчно за неговото излизане от кризата. Защото тези хора не са бреме на семейството и колегите си, а притежават по-висока чувствителност и сензитивност от тях.

Регулирайте плана за лечение

Ако въпреки взетите мерки човек не успее да се справи с депресията си, той трябва да потърси помощ от специалист. Той може да помогне с медикаменти, да даде съвети за различни техники или алтернативни терапии (медитация, йога или някакви дихателни упражнения).

Тежките форми на тревожност и безпомощност се лекуват с медикаменти и те не бива да се пренебрегват, заради евентуалните им странични ефекти. При свръхсънливост например могат да се коригират дозите или времето на приемането им. Добре би било да се знае обаче, че медикаментите помагат на човек да се наспи добре и да стане от леглото на следващия ден добър и пълен с енергия.

Заложете на малките, но приятни неща:

  • Когато се събудите седнете в леглото и постойте така 10 мин.
  • Направете си чаша кафе или чай, като пиете от нея на малки глътки.
  • Направете няколко леки йога упражнения и дишайте дълбоко.
  • Използвайте техниките за медитация, за да започнете деня си по-спокойни и балансирани.
  • Хапвайте закуската си, докато слушате приятна за вас музика.

Вижте още и ⤵️
Как да се справим с депресията
Изпадаме в депресия от енергийно натоварване
Премахнете гъбички и депресия с индрише
Депресията е заразна
Градинарството бори депресията

 

Тагове

Свързани статии

Close