Статии

Да прогоним бактериите от кухнята

Добра хигиена в кухнята

Не пропускайте нашите публикации като се

Хранителните продукти могат да бъдат и опасни, ако в тях се развиват вредни за здравето бактерии. Но затова има много ефективно оръжие – хигиената в кухнята.

Слушай майка си 

Научени сме още от малки – ръцете задължително се мият преди хранене. Същото важи и за готвенето. Дори и с по-голяма сила, защото когато готвим, можем да замърсим с бактерии храната, която после ще ядат всички. Правилното миене на ръцете трае поне 30 сек. Добре трябва да се насапунисат и сгъвките между пръстите, както и ноктите.

Да прогоним бактериите от кухнята
Да прогоним бактериите от кухнята

Само веднъж не е достатъчно

Мийте задължително ръцете не само преди да започнете да готвите, но и през цялото време на процеса. Особено, ако сте пипали сурово месо, риба, яйца или отпадъци. Защото всички те са носители на бактерии, които не бива да се разпространяват върху други продукти. Особено върху такива, които се консумират сурови, като салатите или доматите.

Отделно месо, отделно зеленчуци

За да се избегне заразяването между различните продукти, животинските продукти не трябва да се обработват със същите инструменти като другите. Това важи най-вече за ножовете и дъските за рязане. Най-добре е да имате специална дъска и специален нож само за сурово месо. А иначе, преди да ги използвате за рязане на зеленчуци, дъската и ножът трябва да се измият с препарат и гореща вода.

Сменяйте ги по-често

Кухненските парцали, гъбите и четките са любимо убежище на бактериите. Ето защо след всяко използване те трябва да се изплакнат с гореща вода, а после задължително да се подсушат. Кухненските гъби и парцали не бива да се използват по-дълго от няколко дни. След това трябва или да ги смените или да ги пуснете в пералнята на 70 градуса.

Кърпата за съдове е само за съдове

За кърпите за съдове важи същото, както за гъбите и парцалите – след употреба трябва да се сушат и да се сменят поне веднъж седмично. С тези кърпи в никакъв случай не бива да подсушавате сурово меси или да бършете пръски от белтъци. Използвайте за тази цел хартиени салфетки, които после веднага изхвърлете.

хигиена в кухнята
хигиена в кухнята

За нас драскотина, за бактериите – вселена 

Бактериите са миниатюрни. Това, което на нас ни изглежда като драскотина, е огромна шведска маса за салмонелата. Изподрасканите кухненски дъски се мият много трудно. Тъй че, ако дъската вече е прекалено набраздена, по-добре си купете нова.

На студено и в кутии

На температура под 7 градуса по Целзий повечето микроорганизми или не се размножават, или го правят много бавно. Ето защо малотрайните храни, като месо, риба или яйца, трябва задължително да се държат в най-студената секция на хладилника , обикновено в кутиите в долната част. Много важно е да миете хладилника редовно отвътре, защото иначе възникват цели колонии от бактерии.

Горещо!

Сигурен начин за унищожаване на бактериите е високата температура. Ето защо и месото и рибата, и яйцата винаги трябва да бъдат добре термично обработени. Което означава, че вътрешността на тези храни трябва да бъде нагрята най-малко до 70 градуса поне за 2 минути. Салатите, зеленчуците и плодовете, които се ядат пресни, трябва добре да се измиват и едва тогава можем да си пожелаем ‘Добър апетит’!

Вижте още и ⤵️
6 ястия които не се претоплят
Копривата нахлува в пролетната кухня
Антивирус в кухнята – какво да хапнем срещу грип
Полезни съвети в кухнята
Хитринки за чиста кухня

Тагове

Свързани статии

Close