Именни дниПразници

Велики Понеделник

Велики Понеделник е пъврият след Цветница

Не пропускайте нашите публикации като се

Велики понеделник, както и в следващите два дни от Страстната седмица по стар обичай се прави почистване на дома, двора и градината. Както и голямото великденско почистване е ритуал за здраве и прогонване на злото.

Велики Понеделник именници: ВИКТОР, ВИКТОРИЯ

Изберете Пожелания за имен ден

Ето и кратко видео с информация за празника ⤵️

💌 Абонирайте се за нашия видео канал за да не пропуснете следващото ни интересно видео по темата!

В първия понеделник след Цветница е и първият ден на Страстната седмица – седмицата, посветена на страданията Христови (“страст” от старославянски – “страдание”). Всеки един ден от нея е белязан от събитие, което е част от Христовите страдания и от пътя към Голгота, разпъването на кръста и Възкресението. Затова са наречени велики.

На Велики понеделник евангелистите ни разказват как Божият син влязъл в Йерусалимския храм и го намерил пълен пълен с търговци. Обхванат от свещен гняв, Той прекатурил масите им, а тях самите изгонил, защото храмът е дом за молитва, а не тържище. (Мат. 21:12-13, Марк 11:15-19; Лук.19:45-46).

Велики Понеделник Преп. Йоан, Св. мчк Виктор
Велики Понеделник Преп. Йоан, Св. мчк Виктор

Според библейския разказ, на този ден Исус отишъл на поклонение в Йерусалимския храм – светинята на всички евреи. На площада и в предверието на храма заварил сергии и голяма глъч, караници и врява. За да влязат в храма, всички евреи трябвало да си платят, и то не със свои, а с храмови пари. Това било една от причините пред храма да има дълги маси, отрупани с храмови и обикновени монети. Търговците на жертвени животни пък идвали пред храма заедно с кравите, овцете и гълъбите. Площадът се превръщал в пазар, в същинско тържище пред вратите на божията обител.

Щом Исус видял тълпящите се хора и чул цялата тази врява, останал дълбоко огорчен. Разгневен, той събрал от земята въжета и направил от тях бичове, с които разгонил всички търговци и животни. Преобърнал масите с парите, а на продавачите на гълъби казал: “Вземайте клетките си и се махайте! Как посмяхте да превърнете дома на моя Баща в пазарен площад!”.

Това е една от причините фарисеите да се настроят срещу него и в последствие да поискат наказанието му. Управниците на еврейския народ по това време завиждали и се страхували от проповедите на Исус, застрашаващи тяхната власт и богатство.

Във Велики понеделник Църквата прославя св. патриарх Йосиф – син на св. патриарх Яков и предобраз на Иисус Христос. Йосиф бил продаден от своите братя на пътуващи за Египет търговци. Там, в чуждата нему страна, той преминал през множество страдания, но фараонът го направил втори по власт и положение в цялото царство (Бит 41:38-46). Подобно на Йосиф Господ Иисус Христос бил предаден от евреите на езичниците, бил измъчван и страдал заради човешките грехове.

Вижте още и ⤵️
Страстна седмица
Велики вторник
Велика сряда
Велики четвъртък
Велики петък
Велика събота

Пожелания за имен ден
Пожелания за имен ден на мъж
Пожелания за имен ден на жена

💌 Пожелания за Виктор и Виктория

Тагове

Свързани статии

Close