Именни дни

Преп. Йоан. Св. мчк Виктор

Информация за празника на 18 април

Не пропускайте нашите публикации като се

Виктор – от латински “victor” – “победител“.

Понякога се прави сравнение с латинското “victim” – жертва.

Преп. Йоан. Св. мчк Виктор именници: ВИКТОР, ВИКТОРИЯ

Изберете Пожелания за имен ден

Ето и кратко видео с информация за празника ⤵️

💌 Абонирайте се за нашия видео канал за да не пропуснете следващото ни интересно видео по темата!

Виктор е също така календарен светия. Великомъченик Виктор празнуваме и на  и на 11 ноември – великомъченици св. Мина, Виктор и Викентий.

18 април е денят на Свети мъченик Виктор. Днес Църквата почита неговата вечна памет, а с имен ден се отличават тези с имената Виктор и Виктория.

Преп. Йоан. Св. мчк Виктор - 18 април
Преп. Йоан. Св. мчк Виктор – 18 април

Житие на преп. Йоан

Преподобни Йоан бил ученик на св. Григорий Декаполит. Той приел монашеско пострижение твърде млад и израснал под духовно ръководство на своя учител.

Когато император Лъв Армянин предприел гонение срещу почитателите на светите икони, преподобни Йоан бил подложен на жестоки мъчения заедно с учителя си Григорий.

След смъртта на св. Григорий преподобни Йоан станал игумен на основания от него манастир в Цариград.

Житие на Св. мъченик Виктор

Св. мъченик Виктор бил войник по време на царстването на император Марк Аврелий Философ (161-180 г.). Той накарал всички войници да дадат в жертва по едно животно.

Когато императорът започнал гонение на християните, Виктор се отказал да принесе жертва на боговете. Тези задължителни жертвоприношения били проверка за предаността на войните към боговете, императора и родината.

Християнската същност на Виктор не му позволила да стори това и той отказал да се подчини. Светецът бил предаден на мъчения, но преминал невредим всички изпитания.

Чрез силата на молитвите си той победил чародей, който оттогава се отказал от врачуването и станал християнин. По молитвата на светеца внезапно прогледнали ослепели войници.

Виждайки чудесата, които Господ явил чрез св. Виктор, младата благочестива съпруга на един от мъчителите, Стефанида, открито прославила Христа, за което била предадена на люти мъчения.

Християнството му помогнало да премине през всички изпитания, на които го подложили, при това невредим. Управляващите загубили битката с него, което ги вбесило. Затова на 18 април в Дамаск той бил обезглавен.

Виктор бил посечен с меч в Никомидия през 303 година.Така на днешната дата завинаги остава да се чества великият християнин Свети мъченик Виктор.

Мъчениците пострадали в Дамаск през II век, където честните им останки били погребани.

👉Имени дни през този месец

Вижте още и ⤵️
Пожелания за Виктор и Виктория
Пожелания за имен ден
Пожелания за имен ден на жена
Пожелания за имен ден на мъж

Тагове

Свързани статии

Close