Здраве и храна

Чести сигнали за глутенова непоносимост

Как да разберем дали имаме глутенова непоносимост?

Не пропускайте нашите публикации като се

Безглутеновите храни набират все по-голяма популярност. Може би за това днес все повече производители поставят върху опаковките си надписа “Не съдържа глутен“. Дали обаче тази съставка е вредна за всички? Налага ли се да се страхуваме от нея? И какви са симптомите, показващи наличието на свръхчувствителност?

Глутенът е трудно смилаем протеин, който се съдържа в пшеницата, ръжта, ечемика и овеса, както и в храни, които съдържат тези съставки – като тортите, кексовете, хляба, пастата и т.н. Той прави тестото лепкаво при месене и затруднява храносмилането при онези хора, които имат непоносимост към него. Заради него така тялото спира да усвоява останалите ключови вещества, постъпващи в него при консумацията на различни продукти.

Непоносимостта към глутен се свързва с дълъг списък от заболявания, обясняват лекарите. Обикновено хората обръщат внимание на състоянието си чак тогава, когато са диагностицирани с цьолиакия, която е тежка форма на глутенова нетърпимост и може да доведе дори до смърт при някои пациенти. Извън това обаче стотици хора имат леки симптоми, които тялото дава, когато в него постъпи глутен.

Чести сигнали за глутенова непоносимост
Чести сигнали за глутенова непоносимост

Храносмилателни проблеми

Най-очевидните признаци на свръхчувствителност към глутена са свързани със стомашно-чревния ни тракт. Организмът реагира бурно при консумацията на храни, съдържащи глутен. Ето защо хората често се оплакват от подуване на корема, наличието на твърде много газове, болка по хода на дебелото черво и синдром на раздразненото черво. Тези симптоми могат да са израз и на други заболявания, но не е излишно човек да се консултира със специалист.

Промени в настроението

Глутеновата свръхчувствителност може да доведе до нестабилно емоционално здраве, включващо състояния като често повтарящи се депресии, необяснима тревожност и внезапни, драстични промени в настроението. Много хора решават, че всичко това им се случва поради професионални или семейни проблеми. Но ако проблемите с психиката са комбинирани с храносмилателни, то най-добре би било човек да обсъди всички тези симптоми с личния си лекар.

Мозъчна мъгла

Непоносимостта към глутена може да има отрицателен ефект и върху мозъка. Често срещани са състояния като замаяност, липса на фокус, вестибуларни нарушения и мравучкане в крайниците, което често е придружено от изтръпване. Обикновено всички тези симптоми показват неврологичен проблем, но тъй като мозъкът и стомашно-чревния тракт си взаимодействат непрекъснато, когато единият орган страда, това засяга и другия. Ето защо тези сигнали на тялото не бива да се подценяват и да се вземат мерки. Безглутеновата диета обикновено решава и неврологичните проблеми, но преди да се премине към нея, човек трябва да се посъветва с лекар.

Фибромиалгията

Според някои лекари фибромиалгията (скелетна болка и слабост), при която могат да се появят възпаления и сериозен дискомфорт почти навсякъде в тялото, е симптом за глутенова нетърпимост. Състоянието е много близко до артрита, но това състояние се характеризира с мускулна болка, ставни възпаления, неестествена умора, намалена работоспособност и т н. Ето защо е добре да се посети лекар, ако човек има всички тези симптоми накуп.

Често главоболие и умора

Непоносимостта към глутена може да е причина и за острото главоболие. Тя е способна да предизвика дори тежки мигренозни пристъпи. Пациентът, страдащ от свръхчувствителност към този сложен протеин, също така може да изпитва необоснована умора през целия ден, дори и да се е наспал много добре. Хроничната отпадналост е постоянна, без човек да е извършвал някакви изтощителни физически или психически дейности. Тази умира, придружена с главоболие, не е продукт на променящите се сезони или на магнитните бури, затова е желателно да ѝ се обърне внимание, ако се появява твърде често.

Кожни проблеми

Глутеновата чувствителност може да предизвика и автоимунни заболявания като екзема или псориазис, както и да влоши драстично симптомите на вече налични такива. Много често кожната симптоматика се подценява от чувствителните към глутен хора. Ето защо е добре те да се разгледат в контекста на останалите гореизброени сигнали. И ако човек има кожна екзема, в съчетание с подуване на корема и често главоболие, най-добре е да се консултира със специалист. Той ще прецени дали са необходими допълнителни изследвания за изясняване на състоянието му.

Хормонален дисбаланс

Затрудненото усвояване на глутена може да доведе до проблеми, свързани с хормоните. В резултат на това често се наблюдава влошаване на симптомите при месечен цикъл – подуване на корема и болки е малкия таз. За съжаление глутеновата непоносимост става и все по-честа причина за безплодието. Вече има няколко проучвания, според които промяната в храненето повишава шанса за забременяване с 50%. Ето защо специалистите съветват дамите, опитващи се да забременеят, да се лишат за няколко месеца от храни, съдържащи този сложен белтък.

Вижте още и ⤵️
Как всеки ден да прочистваме организма си
Яйцата са по-полезни от ябълките?
Как да контролираме апетита си

Тагове

Свързани статии

Close