Здраве и храна

Въздържането от храна в определени часове регулира кръвната захар

Ето как тялото се детоксикира и регенерира

Не пропускайте нашите публикации като се

Предимствата на почасовото целебно гладуване са свързани с промените в хормоните, генната експресия и функцията на клетките. Когато не се храни човек в определени часове от деня, в тялото му се извършват важни клетъчни възстановителни процеси. Променят се нивата на хормоните и се изразходват натрупаните излишни мазнини.

Секрецията на инсулин в кръвта намалява, което улеснява изгарянето на мазнини.

Хормонът на растежа може да се повиши до 5 пъти. По-високите нива на този хормон улесняват изгарянето на мазнините и натрупването на мускули.

В тялото се извършват клетъчни възстановителни процеси, като отстраняване на отпадни продукти от клетките.

Въздържането от храна в определени часове регулира кръвната захар
Въздържането от храна в определени часове регулира кръвната захар

Наблюдават се благоприятни промени в няколко гена и молекули, свързани с дълголетието и защитата срещу болести.

Ново проучване показва, че периодичното ограничаване на храната помага за регулиране нивата на глюкоза в кръвта сред хора, които са в риск от развитие на диабет тип 2.

По-дългите периоди на гладуване увеличават способността на тялото да се справя с по-големи количества храна, при условие че се консумира в определен период от време през деня.

Екип от учени е анализирал ефектът от времево-ограниченото хранене при 15 рискови мъже (на средна възраст от 55 г) в продължение на две седемдневни периода.

Мъжете са следвали обичайната си диета, но се хранели само в период от 9 часа – между 8,00 и 17,00 часа за седмица или между 12,00 и 21,00 часа на седмица.

Резултатите показали, че модулирането на времето, а не толкова вида на храната, може да подобри контрола на глюкозата в кръвта. Регистрирано е и намаляване на теглото на участниците в изследването.

Почасовото гладуване може да стимулира състоянието на мозъка и да намали риска от нервно дегенеративни заболявания като Алцхаймер и Паркинсон.

Тези ранни резултати са обещаващи за контролиране на кръвната захар, но е необходимо по-голямо проучване за по-дълъг период от време, за да се проучи напълно ефективността на този модел на ограничено хранене, заключават специалистите.

Пациенти с напреднал диабет или приемащи лекарства за диабет, хора с хранителни разстройства като анорексия и булимия, както бременни или кърмещи жени, не трябва да правят това гладуване, освен ако не са под наблюдение на лекар.

Вижте още и ⤵️
Какво се случва с тялото ни когато гладуваме
Как да отслабна без да навредя на здравето си?

Тагове
Close