Здраве и храна

Туршиите са пълни с пробиотици

Поддържането на имунитета здрав

Не пропускайте нашите публикации като се

Пробиотиците са полезни бактерии, които естествено населяват тънките черва и участват в храносмилането, поддържането на имунитета и други жизнени процеси. Те набират голяма популярност през последните години, като повечето хора ги приемат под формата на хранителни добавки успоредно с антибиотиците, за да се компенсира техният унищожителен ефект върху полезната чревна флора.

Туршиите са пълни с пробиотици
Туршиите са пълни с пробиотици

Истината е, че приемът на пробиотици никога не е излишен, а най-добре би било да се приемат като част от състава на храната ни. В този смисъл, освен кисело мляко, човек би трябвало да включи в менюто си и други продукти, за които се знае, че са с високо съдържание на пробиотици. Те са задължителни за хората с нередовен стомах, склонни към често подуване на корема, отделяне на газове, запек и други храносмилателни проблеми, както и за хората, който искат да подсилят своята имунна система. С тези храни те могат да се подсигурят редовно изпразване на червата и значително по-силен имунитет.

Всички са наясно, че високото съдържание на пробиотични бактерии в киселото мляко се дължи на процеса на ферментацията на лактозата в него. При този процес се създават идеални условия за свръх растеж и развитие на определен вид млечно-кисели бактерии. Освен това при втасването на киселото мляко обаче, подобна ферментация протича и ори производството на други продукти – като например туршиите.

След млякото се нарежда киселото зеле и другите зимни туршии, които са богати едновременно и на пробиотици, и на органични киселини, които действат като пребиотици, т е подхранват развитието на полезни бактерии в червата. Този комбиниран състав превръща туршиите в много полезна храна за стомаха, червата и имунитета.

Престоялите в саламура маслини също са отличен източник на пробиотици, категорични са специалистите. Саламурата създава подходящи условия за разрастване на колониите им. Стига тя да не съдържа консерванти, които убиват и полезните бактерии, маслините може да осигуряват почти толкова пробиотици, колкото и ферментиралите храни.

Това са хранителните продукти с най-високо естествено съдържание на пробиотици. Консумирайте ги редовно и повишете приема им при лечение с антибиотици. Това ще ви спести повечето от съпътстващите стомашно-чревни проблеми.

Вижте още и ⤵️
Повишете имунитета
8 вреди от антибиотиците

Тагове

Свързани статии

Close