Празнична трапеза

Трапезата за Великден

Какво да сложим на Великденската трапеза?

Един от най-светлите християнски празници, Великден, наближава. Това е семеен празник, което означава че трапезата трябва да е обилно отрупана. Важните ястия са 5 на брой – великденските яйца, салатата, основното, великденските сладки и козунакът. Всички останали продукти не са пряко свързани с празника, колкото с характерните за сезона продукти, като коприва, свежа салата, спанак и лапад.

Яйцата, които са боядисани още на Велики четвъртък или на Велика събота, украсени подобаващо, са неразделна част от Великденската Трапеза. Червените яйца и козунакът са най-важните храни на трапезата защото, червените яйца символизират кръвта на Исус, а козунакът, тялото му.

Трапезата за Великден - козунак
Трапезата за Великден – козунак

Трапезата както и всички ястия трябва да се приготвят с много любов както и окрасата за празника.

Великденските обредните хлябове са изключително важни за трапезата. Попринцип, те се приготвят на велика събота. Всеки ги приготвя с различни форми, но повърхността им е украсена със символи като, кръстове великденски яйца или стафиди.

Салатите на Великденската маса са много важен акцент. През пролетта е пълно със свежи салати по пазарите. Можете да намерите, хрупкави салати, пресен чесън, пресен лук и репички. С тези продукти лесно можете да приготвите класическата зелена салата. Не забравайте да сложите и варено яйце в нея както и червени репички.

Картофена салата с варени яйца и краставица е много подходяща за Великден защото на този празник имаме страшно много начупени яйца. Тази салата е много лека и свежа.

Трапезата за Великден - Великденски яйца
Трапезата за Великден – Великденски яйца

Основното ястие е печено агнешко месо. Това е защото в деня на Възкресението на Исус в жертва е било пренесено агне. Ако обаче вие не сте любители на агнешко, може да приготвите и печено прасенце, свинско месо приготвено по ваш избор или заешко.

За десерт обикновенно се приготвят сладки с различни форми, както и цветни декорации. Също така и много различни сладкиши.

Украсата е изключително важна на Великден. Може да украсите вашия дом както и трапезата със зайчета, букет от пролетни цветя, зелени и върбови клонки и яйца.

Вижте още и ⤵️
Страстна седмица
Светли петък след Великден

 

 

 

Sending
Оценка
5 (1 глас)
Тагове

Свързани статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close
Close

Блокиране на рекламите

Моля подкрепете ни като изключите блокирането на рекламите