Празнична трапеза

Трапезата за Великден

Какво да сложим на Великденската трапеза?

Не пропускайте нашите публикации като се

Един от най-светлите християнски празници, Великден, наближава. Това е семеен празник, което означава че трапезата трябва да е обилно отрупана. Важните ястия са 5 на брой – великденските яйца, салатата, основното, великденските сладки и козунакът. Всички останали продукти не са пряко свързани с празника, колкото с характерните за сезона продукти, като коприва, свежа салата, спанак и лапад.

Ето и кратко видео с информация за Великден ⤵️

💌 Абонирайте се за нашия видео канал за да не пропуснете следващото ни интересно видео по темата!

Яйцата, които са боядисани още на Велики четвъртък или на Велика събота, украсени подобаващо, са неразделна част от Великденската Трапеза. Червените яйца и козунакът са най-важните храни на трапезата защото, червените яйца символизират кръвта на Исус, а козунакът, тялото му.

Трапезата за Великден - козунак
Трапезата за Великден – козунак

Трапезата както и всички ястия трябва да се приготвят с много любов както и окрасата за празника.

Великденските обредните хлябове са изключително важни за трапезата. Попринцип, те се приготвят на велика събота. Всеки ги приготвя с различни форми, но повърхността им е украсена със символи като, кръстове великденски яйца или стафиди.

Салатите на Великденската маса са много важен акцент. През пролетта е пълно със свежи салати по пазарите. Можете да намерите, хрупкави салати, пресен чесън, пресен лук и репички. С тези продукти лесно можете да приготвите класическата зелена салата. Не забравайте да сложите и варено яйце в нея както и червени репички.

Картофена салата с варени яйца и краставица е много подходяща за Великден защото на този празник имаме страшно много начупени яйца. Тази салата е много лека и свежа.

Трапезата за Великден - Великденски яйца
Трапезата за Великден – Великденски яйца

Основното ястие е печено агнешко месо. Това е защото в деня на Възкресението на Исус в жертва е било пренесено агне. Ако обаче вие не сте любители на агнешко, може да приготвите и печено прасенце, свинско месо приготвено по ваш избор или заешко.

За десерт обикновенно се приготвят сладки с различни форми, както и цветни декорации. Също така и много различни сладкиши.

Украсата е изключително важна на Великден. Може да украсите вашия дом както и трапезата със зайчета, букет от пролетни цветя, зелени и върбови клонки и яйца.

Вижте още и ⤵️
Страстна седмица
Светли петък след Великден
Пожелания за Великден
Традиции за великденското яйце
Пожелания за Великден

 

 

Тагове

Свързани статии

Close