Празнична трапеза

Трапезата на Архангеловден

Какво да сложим на трапезата за Архангеловден?

Не пропускайте нашите публикации като се

На 8 ноември празнуваме Архангеловден.

Съботата преди празника на Архангел Михаил е последната голяма задушниа – Архангелова задушница. Тогава се на гробища и освен варено жито се носи плод, който зрее през сезона и от празничната храна. Вярва се, че душите на починалите слизат тогава от небето и търсят новия плод, роден тази година. Носят се и много цветя, защото те символизират добродетелите, запалената свещ – духа, житото – надеждата за възкресение, виното – пречистената кръв, а тамянът – молитвата за прошка.

Трапезата на Архангеловден
Трапезата на Архангеловден

На Архангеловден се коли курбан в чест на светеца-покровител на мъртвите. Обикновено се жертва мъжко животно – овен или шиле, чиито глава и крайници се варят цели и след това се кадят с тамян. Жените приготвят и раздават помежду си специални обредни хлябове, наричани “Рангелов” или “Господьов хляб”, “Боговица”, “света Петка”, “Рангелово блюдо”.

Тържествената трапеза, била тя семейна или общоселска, се освещава от представител на църквата. Кожата на обредното жертвено животно се дарява винаги на църквата.

Трапезата в чест на Архангел Михаил е празнична – коли се курбан и се пекат т.н. рангеловски хлябове. На трапезата се слага овнешко или шилешко, варено жито, фасул и червено вино.

Вижте още и ⤵️
Пожелания за Архангеловден
Поверия за Архангеловден
Пожелания за имен ден
Пожелания за имен ден на мъж
Пожелания за имен ден на жена

Тагове

Свързани статии

Close