Именни дни

Св. прор. Иеремия. Прпмчк Акакий Серски. Св. Тамара

На 1-ви май църквата чества 3 светии

Не пропускайте нашите публикации като се

На 1 май църквата почита и св. пророк Иеремия – от Левиевото коляно.

Св. прор. Иеремия. Прпмчк Акакий Серски. Св. Тамара именници: ТАМАРА, МАЙ, МАЙЯ, МАЯ, ЕРМЕН, ЕРМЕНА, ЕРМЕНКО, ЕРМИН, ЕРМЕЛИНА, ЙЕРМЕНА, ЙЕРМЕЛИНА

Изберете Пожелания за имен ден

Житие на св. Йеремия

Живял 600 години преди Христа. Наставлявал народа в истинското богопочитание. Предсказал падането на Иерусалим, което и станало в негово време. По време на Вавилонския плен оплакал поробената си родина. С тая цел написал книгата „Плач Иеремиев”.

св. Йеремия - 1 май имен ден
св. Йеремия – 1 май имен ден

Св. Йеремия е познат и като най-тъжния светия. Той бил страстен изобличител на пороците на сънародниците си и прорицател.

Светията предсказал, че Йерусалим ще бъде завладян от Навуходоносор, а народът му ще бъде разпилян по света, за да изстрада в робство своите грехове. Негово е и предсказанието, че Бог ще изпрати своя син и наследник на Земята.

Българският народ нарича този празник Ермия, Ирмия, Ирминден, Ирима, Зъмски ден.

Празника в България

Обредите са насочени основно към предпазването от змии. В народните представи змиите излизат от своите леговища на Свети четиредесет мъченици или на Благовещение, а на Йеремия изпълзява и техният цар.

В Западна България срещу празника палят огньове, прескачат ги, произвеждат шум и изричат многобройни заклинания, с които целят да прогонят влечугите.

На места в Южна България пък Йеремия се тачи за предпазване от гръм и градушка.

По някои краища на България събирали вече цъфнали билки и цветя, слагали ги във вода. С тази вода си миели косите, за да се предпазят от главоболие през годината. На други места по страната ни ритуално крадели слама от съседни дворове. Открадната слама се разпръсвала тайно по дома, за да изгони бълхите. На този ден се правели и прогнози за времето на януари, февруари, март и април от следващата година.

Ако на Йеремия вали дъжд, тези месеци ще са снежни, а ако е мъгливо през летните месеци хората очаквали градушки.

Житие на св. Тамара

Днес църквата почита и св. Тамара – грузинска царица канонизирана за светица от православната църква.

св. Тамара
св. Тамара

Тамара е старо българско име, което навлиза в Русия. За съжаление там се запазва и разпространява, а тук в България се среща все по-рядко.

Сестрата на цар Иван Шишман се е казвала Тамара. Кера Тамара е дъщеря на цар Иван Александър и царица Теодора. Сестра е на Иван Шишман и Иван Срацимир. Родена през 40-те години на XIV век. Тя е от рода Шишман.

Житие на св. Акакий

св. Акакий
св. Акакий

Св. Акакий произхожда от българското с. Ново село, Солунско. Деветгодишен го подлъгали да приеме мохамеданството и бил обрязан.

Беят на гр. Серес се привързал към него и го осиновил. По-късно Акакий напуснал дома на бея и за да изкупи греха си, станал послушник в Хилендарския манастир. Приел монашество и под ръководството на духовника Никифор се подготвял за мъченичество.

Обезглавен е в Цариград на мястото, което се нарича Пармак-капи на 1.05.1816 г.

Обреди и традиции

Някога обаче се вярвало, че на първи май излизал царят на змиите. Йеремия, Ерминден, Ирма, Ерминьото се знаел като празника на змиите. Всички го отбелязвали, за да не бъдат ухапани от змия.

Бъдещите майки особено много са почитали този ден, за да се предпазят от ирминясване. Така наричали неведомите болести, причинени от зли очи и сили. Палели се огньове, дрънчели са с тенекии, изричали са заклинания: „Бягайте змии и гущери, че е заран Йеремия, ще ви връзва с въжета, ще ви стяга с ремъци!

Правели жените венчета от вратига и ги слагали по портите да пази дома от злото. Момите и момците се надпреварвали кой ще събере повече див чесън, заради магическата му сила.

Подници

Подницата е глинен съд за печене на хляб. На този ден се извършва обредно приготвяне на такива съдове.

Жените се пременявали с нови дрехи, накичвали се със специална трева-лепка. С пръсти копаели глинеста почва. Смесвали я с кълчища, козина и плява. Месели всичко това с крака и пеели песни. Всеки трябвало поне малко да се изцапа с тази смес, за да не го хапе змия през годината.

Най-старата жена изработвала нечетен брой подници. Вярвало се, че тези съдове прихващали магическа сила. Утринната росица се събирала в чашка и се пиело за здраве.

Българските ни предци са намирали чудни начини да почитат най-тъжния пророк. Нека този светец ни пази не само от змиите, а и от хората със змии вместо сърца!

👉Имени дни през този месец

Вижте още и ⤵️
Пожелания за имен ден
Пожелания за имен ден на жена
Пожелания за имен ден на мъж

Тагове

Свързани статии

Close